Bennett benytter ”norsk lov” i Knesset

Israels utdanningsminister Naftali Bennett er den første som benytter seg av Israels nyinnførte ”norske lov”.

Naftali Bennett sier Mahmoud Abbas tale var hans siste svanesang. (Foto: Bayit Yehudi)

30. juli vedtok den israelske nasjonalforsamlingen Knesset å innføre et nytt lovtillegg i landets parlamentariske ordning. Den nye loven blir i Israel omtalt som ”den norske loven”.

Som kjent for de fleste, innebærer det norske politiske systemet at en valgt stortingsrepresentant som utnevnes til regjeringsmedlem, trer ut av Stortinget så lenge vedkommende sitter i regjeringen. På stortingsbenken kommer vedkommendes vararepresentant inn i stedet.

I Israel, og mange andre demokratiske land, er det derimot vanlig at samme person kan sitte både i parlamentet og regjeringen. Israels ”norske lov” er en modifisert utgave av den egentlige norske varianten: Regjeringsmedlemmer kan fortsatt velge å beholde sin plass i parlamentet, men de får nå adgang til å velge å tre ut av parlamentet for en periode og gi plassen til sin vararepresentant. Bare en representant fra hvert parti kan benytte seg av muligheten samtidig.

Torsdag 8. oktober benyttet Naftali Bennett seg av ”den norske loven”, og leverte sin oppsigelse til Knesset. Han er partileder for det nasjonalreligiøse høyrepartiet Bayit Yehudi og utdanningsminister i regjeringen. Denne uken er vararepresentant Shuli Mualem på plass i Knesset som Bennetts stedfortreder.

Etter seks måneder vil Bennett komme tilbake i Knesset. Da er det justisminister Ayelet Shaked, fra samme parti, som vil ta pause fra Knesset. Etter enda seks måneder tropper Shaked på igjen, og da blir det partiets landbruksminister, Uri Ariel, som tropper av fra Knesset. Seks måneder senere vil Ariel være tilbake, og statssekretær Eli Ben-Dahan vil ta sin pause, ifølge Ha’aretz.

Forrige artikkel19 terrorister mister oppholdstillatelsen
Neste artikkelKerry vil ha samtaler
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/