Grønt lys for videreutvikling av israelsk gass

Torsdag sørget Netanyahu for klarsignal til den videre utviklingen av de israelske gassfeltene i Middelhavet. Den nye rammeavtalen skaper debatt.
Israelsk plattform i Tamar-feltet. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)
Israelsk plattform i Tamar-feltet. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)

Netanyahus forslag til rammeplan for gassektoren i det israelske næringslivet har vært en av høstens store politiske debatter i Israel. Når produksjonen kommer i gang i Leviathan-feltet og utvides i Tamar-feltet, vil Israel både bli selvforsynt med gass og i tillegg kunne eksportere anselige mengder. Statsminister Benjamin Netanyahu fikk flertall i regjeringen i august for en rammeplan for den videre utviklingen av de store gassfunnene i Middelhavet, men planen har vært omstridt. De som er uenige med Netanyahu, mener at de to amerikanske selskapene Noble Energy og Delek Group blir gitt altfor stor dominans over utviklingen av gassindustrien, og at dette bryter med konkurranselovgivningen.

Det israelske organet som tilsvarer Konkurransetilsynet har hatt innvendinger mot planen. Torsdag valgte Netanyahu, som siden november har vært fungerende økonomiminister, å ta i bruk en lovparagraf som gir anledning til å sette Konkurransetilsynet til side i visse tilfeller. Dette betyr to ting: På den ene siden er Israel nå praktisk sett langt nærmere å kunne sette i gang en stor gassindustri. På den andre siden er det høy temperatur i den innenrikspolitiske debatten.

– Vi er her i dag for å sørge for gass til Israel, til den israelske økonomien, til de israelske borgerne, sa Netanyahu da han underskrev rammeplanen under en seremoni i Negev torsdag, ifølge Jerusalem Post.

Opposisjonslederen i Knesset, Isaac Herzog fra Zionist Union, uttalte samme dag at partiet hans vil klage vedtaket inn for israelsk høyesterett. Han mener Netanyahu misbruker lovverket for å få avtalen gjennom.

Venstrepartiet Meretz har varslet det samme. Partileder Zehava Gal-On sier Netanyahus anvendelse av loven bygger på fabrikkerte sikkerhetsgrunner og er urimelig.

Lovparagrafen Netanyahu har tatt i bruk har aldri tidligere vært benyttet. Ifølge lovteksten må den kunne begrunnes i hensyn til nasjonens sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn.

Netanyahu mener gassavtalen er den eneste realistiske muligheten til å komme raskt i gang med fullskala gassproduksjon. Det å ha tilgang på flere energiforsyningskilder er sikkerhetsmessig viktig, fordi det gjør landet mindre sårbart mot angrep, påpekte han nylig overfor Israel Hayom. Mulighetene til eksportavtaler med nabolandene utgjør i tillegg et viktig utenrikspolitisk hensyn, slik han ser det.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise