Grønt lys for videreutvikling av israelsk gass

Torsdag sørget Netanyahu for klarsignal til den videre utviklingen av de israelske gassfeltene i Middelhavet. Den nye rammeavtalen skaper debatt.

Israelsk plattform i Tamar-feltet. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)
Israelsk plattform i Tamar-feltet. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)

Netanyahus forslag til rammeplan for gassektoren i det israelske næringslivet har vært en av høstens store politiske debatter i Israel. Når produksjonen kommer i gang i Leviathan-feltet og utvides i Tamar-feltet, vil Israel både bli selvforsynt med gass og i tillegg kunne eksportere anselige mengder. Statsminister Benjamin Netanyahu fikk flertall i regjeringen i august for en rammeplan for den videre utviklingen av de store gassfunnene i Middelhavet, men planen har vært omstridt. De som er uenige med Netanyahu, mener at de to amerikanske selskapene Noble Energy og Delek Group blir gitt altfor stor dominans over utviklingen av gassindustrien, og at dette bryter med konkurranselovgivningen.

Det israelske organet som tilsvarer Konkurransetilsynet har hatt innvendinger mot planen. Torsdag valgte Netanyahu, som siden november har vært fungerende økonomiminister, å ta i bruk en lovparagraf som gir anledning til å sette Konkurransetilsynet til side i visse tilfeller. Dette betyr to ting: På den ene siden er Israel nå praktisk sett langt nærmere å kunne sette i gang en stor gassindustri. På den andre siden er det høy temperatur i den innenrikspolitiske debatten.

– Vi er her i dag for å sørge for gass til Israel, til den israelske økonomien, til de israelske borgerne, sa Netanyahu da han underskrev rammeplanen under en seremoni i Negev torsdag, ifølge Jerusalem Post.

Opposisjonslederen i Knesset, Isaac Herzog fra Zionist Union, uttalte samme dag at partiet hans vil klage vedtaket inn for israelsk høyesterett. Han mener Netanyahu misbruker lovverket for å få avtalen gjennom.

Venstrepartiet Meretz har varslet det samme. Partileder Zehava Gal-On sier Netanyahus anvendelse av loven bygger på fabrikkerte sikkerhetsgrunner og er urimelig.

Lovparagrafen Netanyahu har tatt i bruk har aldri tidligere vært benyttet. Ifølge lovteksten må den kunne begrunnes i hensyn til nasjonens sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn.

Netanyahu mener gassavtalen er den eneste realistiske muligheten til å komme raskt i gang med fullskala gassproduksjon. Det å ha tilgang på flere energiforsyningskilder er sikkerhetsmessig viktig, fordi det gjør landet mindre sårbart mot angrep, påpekte han nylig overfor Israel Hayom. Mulighetene til eksportavtaler med nabolandene utgjør i tillegg et viktig utenrikspolitisk hensyn, slik han ser det.

Forrige artikkelIsraels marine styrkes med ny ubåt
Neste artikkelTo forsøk på bilterror fredag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/