Herzog: – Ingen mulighet for tostatsløsning i øyeblikket

Opposisjonslederen i Knesset, Isaac Herzog fra Zionist Union, uttalte onsdag at han ikke ser noen realistisk mulighet for en tostatsløsning på kort sikt.

Zionist Union-leder Isaac Herzog. (Foto: Flash90)
Zionist Union-leder Isaac Herzog. (Foto: Flash90)

– I øyeblikket ser jeg ingen mulighet for å gjennomføre en tostatsløsning, sa Herzog i et intervju med Army Radio som er referert av Times of Israel.

Herzog er leder for sentrum-venstre-koalisjonen Zionist Union, et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Tzipi Livnis parti Hatnua. Han var Benjamin Netanyahus rival som statsministerkandidat ved forrige Knesset-valg, og han er opposisjonsleder i Knesset. Mange oppfatter de nye uttalelsene hans som et bemerkelsesverdig politisk skritt mot høyre.

– Jeg lengter etter tostatsløsningen, jeg ønsker å bevege oss framover mot den. Jeg vil ha forhandlinger, jeg har stilt meg bak den og forpliktet meg på den. Men jeg ser ingen mulighet for at dette kan skje akkurat nå, sa han i intervjuet.

Han la skylden for situasjonen på det sittende israelske og palestinske lederskapet.

– Netanyahu og Abbas er ikke i stand til å bevege seg framover, sa han.

Samtidig sa han også at dersom han selv skulle bli valgt til statsminister, ville hans koalisjon komme til å ha fokus på sikkerhetstiltak framfor å komme i mål med en fredsavtale.

– Det er behov for å innføre sikkerhetstiltak som er tilpasset realitetene på bakken. Det innebærer adskillelse fra palestinerne, sa Herzog.

Planen han tar til orde for inkluderer å fullføre sikkerhetsbarrieren på Vestbredden ved å bygge den ut rundt samtlige av de store jødiske bosetningsblokkene. Slik vil innbyggerne i de store bosetningsblokkene beskyttes bedre. Det vil også være et tydelig signal om at disse bosetningsblokkene vil forbli israelske i en eventuell framtidig fredsavtale.

Han kom med lignende uttalelser tirsdag i en tale på en konferanse ved Institutt for nasjonale sikkerhetsstudier i Tel Aviv.

– Jeg ønsker å adskille oss fra så mange palestinere som mulig så raskt som mulig, sa han i talen.

Forrige artikkelÅrsmøte i MIFF Grenland + foredrag av Ole Jonny Hansen
Neste artikkelTerrorcelle fra Hizbollah avslørt på Vestbredden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/