Trump forlot sitt standpunkt om å være ”nøytral”

Presidentkandidat Donald Trump kom med sterkere støtte til Israel enn mange hadde ventet, da han talte til Israels venner i USA på AIPAC-konferansen.

Donald Trump talte på AIPAC-konferansen mandag 21. mars. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring.
Donald Trump talte på AIPAC-konferansen mandag 21. mars. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring.

I forkant av Donald Trumps tale på AIPAC-konferansen, kommenterte CNN at den republikanske presidentkandidaten ville komme til å møte sitt mest utfordrende publikum til nå i kampanjen. Avisredaktør David Horovitz fra Times of Israel skriver at applausen Trump mottok da han gikk på scenen, var av det høflige, avmålte slaget. Men responsen fra de 18.000 deltakerne på den rekordstore konferansen for USAs Israel-venner tok seg opp etter hvert som talen skred fram. ”Trump leverte en strøm av overbevisende pro-Israel-sitater til en folkemengde som applauderte med økende grad av entusiasme mens han holdt på. Snart måtte han ta korte pauser for å motta stående applauser”, refererer Horovitz.

 

Ikke lenger ”nøytral”

Han vakte oppsikt da han bare en måned tidligere uttalte at han som president ville være ”nøytral” i Israel-Palestina-konflikten, og at han ikke var sikker på om det noen gang ville være mulig å oppnå noen fredsavtale. Dette standpunktet må han ha endret brått, skal vi tro ordene hans i AIPAC-talen.

– Jeg snakker til dere i dag som en som har støttet Israel hele livet, en sann venn av Israel. Jeg er en nykommer i politikken, men ikke i å støtte den jødiske staten, åpnet Trump fra talerstolen.

Han fortsatte med å fortelle om da han i 2004 ble utnevnt til å lede den årlige Israel-paraden i New York, en hendelse han bruker som bevis på at han også tidligere har vist engasjement for Israel. Videre omtalte han Israel som en ”strategisk alliert” som har ”et ubrytelig vennskap med USA” og er ”en kulturell bror”, ”det eneste demokratiet i Midtøsten”.

 

– Iran-avtalen er katastrofal

Da han skulle redegjøre for hvordan hans Midtøsten-politikk ville se ut, startet han med å gå hardt ut mot atomavtalen med Iran. I sin første uttalelse lovet han å oppheve avtalen, men noen setninger senere lovet han å se til at kravene i avtalen overholdes strengt.

– Min første prioritet ville være å oppheve den katastrofale avtalen med Iran, erklærte han først.

– Det fundamentale problemet er at vi har belønnet verdens fremste statlige sponsor av terrorisme med 150 milliarder dollar. Og vi fikk absolutt ingenting tilbake, sa Trump, og hevdet at han hadde ”studert dette temaet mer detaljert enn noen andre”.

– Når restriksjonene utløper om noen år vil Iran ha et atomprogram av industriell størrelse, klart til videreutvikling og uten at vi har sørget for noen faktorer som vil kunne forsinke dette ytterligere, uansett hvor dårlig Irans oppførsel er, analyserte han.

– Når jeg blir president, vil min strategi overfor Iran ha tre punkter: For det første må vi stå opp mot Irans aggressivitet for å destabilisere og dominere regionen. For det andre må vi ødelegge Irans globale terrornettverk. For det tredje må vi iverksette absolutt alle krav i den allerede inngåtte atomavtalen og kreve at kontrakten overholdes strengere enn noen annen kontrakt, sa Trump.

Han kritiserte også Irans vedvarende utvikling av langdistanseraketter og den nylige prøveskytingen av raketter som var påskrevet teksten ”Israel må utslettes”.

– Det kan de glemme. Hva slags demente sinn er det som skriver noe slikt på hebraisk på en rakett, uttalte Trump i talen.

 

FN og Obama

FN fikk også passet sitt påskrevet av Trump, som kalte organisasjonen for ”svak og inkompetent”.

– FN er ingen venn av demokrati, frihet og heller ikke av USA. Og FN er i alle fall ingen venn av Israel, sa han.

– Obama kan ha vært det verste som noen gang har skjedd med Israel, sa kandidaten om den sittende presidenten.

Denne uttalelsen gikk lederen for AIPAC. Lillian Pinkus, ut og beklaget dagen etterpå.

– Selv om vi har politiske uenigheter, har vi dyp respekt for både det amerikanske presidentembetet og for vår president Barack Obama, presiserte hun ifølge Jerusalem Post.

 

Krever direkte forhandlinger

Når det gjaldt Israel-Palestina-konflikten, gjorde han det klart at han kun vil støtte direkte forhandlinger mellom partene.

– En avtale som blir påtvunget av FN vil være en ren katastrofe, sa han, og lovet å bruke vetoretten mot FN-resolusjoner om dette.

– En slik avtale vil være å belønne palestinsk terrorisme, fortsatte han, og plasserte ansvaret for en manglende fredsavtale hos de palestinske lederne.

– Man må ha to villige parter for å kunne inngå en avtale. Vi vet at Israel har forsøkt i årevis å få til forhandlinger uten forhåndsbetingelser. Barak ga Arafat et tilbud i år 2000 som kanskje var altfor bra. I 2008 ga Olmert et like sjenerøst tilbud, og de palestinske selvstyremyndighetene avslo enda en gang. Utenriksminister John Kerry forsøkte å utvikle et rammeverk for en avtale, men han fikk ikke engang noe svar. Når jeg blir president vil dagene være omme da man kunne behandle Israel som annenrangs borgere.

– Jeg vil umiddelbart møte statsminister Netanyahu. Jeg har kjent ham i mange år, og vi vil kunne jobbe tett sammen for å bringe fred til Israel og hele regionen, sa Trump.

Han omtalte også den palestinske hyllesten av terror som foregår i mange ulike deler av samfunnet. Terrorhyllest er et alvorlig hinder for fred, poengterte han.

– Det president Obama gjør feil når han skal utvikle avtaler, er at han hele tiden legger mer press på våre venner og belønner våre fiender, sa han, og omtalte tidligere utenriksminister (og nåværende rival i valgkampen) Hillary Clinton som ”en total katastrofe”.

 

Vil flytte ambassaden

Trump avsluttet med et valgløfte som fikk volumet i applausen til å øke kraftig:

– Vi vil flytte den amerikanske ambassaden til det jødiske folkets evige hovedstad, Jerusalem.

Bare noen få ble sett forlate lokalet under Trumps tale, selv om det i forkant var varslet en protestaksjon der konferansedeltakere ble oppfordret til å markere avstand til Trump ved å gå ut under talen hans.

 

Her kan du se hele Trumps tale:Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise