– Sju ganger verre enn Hamas

Den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders skapte sterke reaksjoner i Israel da han uttalte seg om Israel, Gaza og Hamas.
Bernie Sanders (Foto: Marc Nozell/Flickr)
Bernie Sanders (Foto: Marc Nozell/Flickr)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

David Horovitz er sjefredaktør i nettavisen The Times of Israel. Han har tidligere vært redaktør både for Jerusalem PostJerusalem Report, og han har skrevet flere bøker.

Onsdag 6. april skrev Horovitz en kommentarartikkel om den amerikanske presidentkandidaten Bernie Sanders og hans forhold til Israel. Horovitz er sjokkert over Sanders manglende elementære kunnskaper om Israel.

I artikkelen siterer Horovitz først fra talen som Sanders ville ha holdt dersom han hadde akseptert invitasjonen til å tale på den amerikanske pro-israelske organisasjonen AIPACs årlige konferanse, som ble holdt fra søndag 20. mars til tirsdag 22. mars i Washington.

Sanders avslo tilbudet, men ønsket i stedet å lese opp talen over en satellitt-forbindelse fra vestkysten, der han drev valgkamp. Sanders ønske ble ikke innvilget, men teksten i talen hans har senere blitt publisert, også hos Times of Israel.

De andre presidentkandidatene, Hillary Clinton, Ted Cruz, Donald Trump og John Kasich var til stede på konferansen og holdt sine taler der.

Horovitz reagerer først med forbauselse over at Sanders krever at Israel fjerner blokaden av Gaza – som hindrer Hamas fra å ruste opp militært – samtidig som han hevder å støtte «israelernes rett til å leve i fred og sikkerhet».

– Det er tydelig at Sanders må opplyses om at det å støtte israelernes rett til å leve i fred og sikkerhet medfører at terroristgrupper, som kjemper for å ødelegge Israel, ikke får mulighet til å importere krigsmateriellet de ønsker for å oppnå det målet. Sanders krav betyr i klartekst at Hamas skal få mulighet til å skaffe seg raketter, prosjektiler og alle typer militært materiell for å framskynde Israels bortgang. Bare for en politiker som støtter Hamas, som for eksempel Tyrkias president Erdogan, eller en med svært manglende forståelse for Israel og landets utfordringer, er det mulig å innta en slik holdning, skriver Horovitz.

Denne uken ble Sanders intervjuet av avisen New York Daily News. Horovitz fortsetter:

– I avisintervjuet bekreftet Sanders på en bedrøvelig måte at han befinner seg i den sistnevnte kategorien. Presidentkandidaten rettet skarp kritikk mot Israel for en påstått «hensynsløs» krig mot Gaza i 2014, samtidig som han innrømmet uvitenhet om fakta, men presterte likevel å påstå, to ganger, at Israel drepte 10.000 uskyldige sivile i løpet av konflikten. Over 10.000 uskyldige sivile? Det tallet er sju ganger større enn det Hamas hevder var antall døde sivile, og som senere har blitt akseptert av det farsepregede organet som er besatt av hat mot Israel, nemlig FNs Menneskerettighetsråd.

– Ifølge Hamas ble 1462 sivile palestinere drept. Israelske myndigheter mener det korrekte tallet er mye lavere, både fordi Hamas overdrev det totale antallet stridende og ikke-stridende, og fordi Hamas bevisst forsøker å framstille sine egne væpnede og døde medlemmer, som ofte var kledd i sivile klær, som sivile i et forsøk på å demonisere Israel og for å fremstå med lave tapstall.

Horovitz skriver også at Hamas med overlegg utsatte Gaza-innbyggerne for fare ved å plassere utskytningsramper for raketter og å lage terrortuneller inne i eller i nærheten av private boliger. Horovitz understreker at dersom Hamas hadde valgt å stanse krigen og terroren mot Israel, ville absolutt ingen sivile blitt drept. Han skriver også at israelske talsmenn konstaterer et faktum når de sier at det ikke har vært verken sivil eller militær israelsk tilstedeværelse i Gaza siden 2005.

– Israel gjorde i Gaza akkurat det mange i verden krever – inkludert Bernie Sanders – at Israel nå skal gjøre på Vestbredden: nemlig å forlate området. Resultatet var krig, skriver Horovitz.

– Det er tydelig at dette ikke har hatt noen innvirkning på Bernie Sanders ettersom han åpenbart ikke har tatt seg bryet med seriøst å sette seg inn i den israelsk-palestinske konflikten. Likevel hevder han ifølge talens innhold at «saker som har innvirkning på Israel og Midtøsten har den største betydning for meg, for vårt land og for verden.» Bare den lateste, mest overfladiske presidentkandidat kan tillate seg å slenge rundt seg med falske tall – som kan bidra til økt spenning – slik han gjorde i New York Daily News. Dette var absolutt ikke det eneste eksempelet på at Sanders avslørte mangel på kunnskap, men det var det mest opplagte og triste, og fortjener å bli sitert ordrett, skriver Horovitz.

Sander skal ha sagt følgende: «Jeg husker ikke tallene, men ifølge min hukommelse var det over 10.000 uskyldige sivile som ble drept i Gaza. Høres det riktig ut?» Hans samtalepartnere svarte da at det trolig var feil. «Jeg tror det sannsynligvis er et for høyt antall, men vi kan sjekke det», svarer noen fra Daily News, ifølge avisens avskrift fra intervjuet.

Men til tross for usikkerheten insisterte Sanders på å gjenta påstanden, selv om han erkjente at han egentlig ikke visste hva han snakket om da han fortsatte: «Jeg har ikke tallet …, men jeg tror det er over 10.000. Min forståelse er at en hel del boliger ble jevnet med jorden. Sykehus tror jeg ble bombet. Så ja, jeg mener virkelig – og jeg tror ikke jeg er alene når jeg sier at Israels bruk av makt var mer vilkårlig enn den kunne ha vært.»

Horovitz henvender seg så direkte til Sanders og svarer:

– Ja, herr Sanders, mange boliger ble jevnet med jorden, og andre fasiliteter ble rammet etter at Israel hadde fått bekreftet at Hamas brukte sivil infrastruktur for å skjule våpen, men landet gjorde alt for å redusere den sannsynlige sivile skaden. Høres det komplisert ut? Vel, ja, herr Sanders, å bekjempe en terrorgruppe som kastet ut en litt mindre ondskapsfull ledelse, og som nå styrer Gaza mens de utnytter alle mulige ressurser for å oppnå deres erklærte og endelige mål om å ødelegge Israel, er komplisert. Det tar tid og krever litt innsats for å forstå disse kompliserte forholdene. Og det er sikkert at dette er noe Bernie Sanders tidligere har vist at han ikke er tilbøyelig til å gjennomføre.

Times of Israel skal tirsdag ha forsøkt å komme i kontakt med Bernie Sanders og hans medarbeidere for å høre om han ville korrigere og beklage det grovt overdrevne tapstallet, men henvendelsen ble ikke besvart, trolig fordi de var opptatt med å feire triumfen i Wisconsin.

– Ja, faktisk, hvordan kan man unngå å ønske seg en mann av hans kaliber som president, avslutter Horovitz sarkastisk.

 

 

 

 

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise