Med Trump i front skifter Republikanerne syn på tostatsløsningen

Visjonen om en tostatsløsning er fjernet fra Republikanernes partiprogram.

Presidentkandidat Donald Trump på scenen under det republikanske partiets landsmøte. (Foto: Skjermdump fra YouTube)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Onsdag 20. juli ble det offisielt avgjort at det er Donald Trump som skal representere Republikanerne i den kommende presidentvalgkampen i USA. Bare en uke tidligere ble det kjent at partiets programkomité sto samlet om en partiplattform med et nytt syn på tostatsløsningen mellom Israel og palestinerne. Partiets 30 år lange uttalte støtte til en etablering av en palestinsk stat er nemlig fjernet i det nye partiprogrammet, som ble lagt fram av komiteen tirsdag 12. juli, ifølge Foreign Policy. Det nye programmet utelater alle henvisninger til en tostatsløsning og lover å gå imot alle ytre forsøk på å påtvinge Israel en avtale. Programmet ble formelt vedtatt på partiets generalforsamling, som pågikk fra mandag 18. juli til torsdag 21. juli.

 

Trump: – Den mest pro-israelske plattform noensinne

To av Trumps nærmeste medarbeidere, Jason Greenblatt og David Friedman, har vært blant arkitektene til forandringen.

Like etter at programutkastet ble gjort kjent, skrev Trump på Twitter at ”den republikanske plattformen er den mest pro-israelske noensinne”.

Greenblatt og Friedman uttalte sammen at de “står fullt og helt sammen med Trump i hans overbevisning om at ikke noe land bør presse Israel til å inngå fred, og vi er glade for at denne overbevisningen er uttrykt i plattformen”.

 

Slik har plattformen endret seg:

Den nye plattformen til Republikanerne sier: ”USA søker å bidra til etableringen av omfattende og varig fred i Midtøsten, framforhandlet av dem som bor i regionen. Vi avviser alle tiltak som har til hensikt å påtvinge en avtale eller diktere grenser eller andre betingelser, og går inn for å ta bort all statlig amerikansk finansiering fra enhver aktør som forsøker å gjøre det.”

For bare fire år siden lød plattformen slik:

”Vi støtter Israels rett til å eksistere som en jødisk stat med sikre, forsvarbare grenser. Og vår visjon er å se to demokratiske stater – Israel med Jerusalem som sin hovedstad og Palestina.”

Endringen kommer etter 30 år der tostatsløsningen har vært etablert som en sentral del av begge de amerikanske partienes tenkning om konflikten. Siden 2002 har det vært USAs vedtatte nasjonale politikk å arbeide for en tostatsløsning.

 

Hva vil Trump arbeide for?

Trump har de siste dagene før programmet ble kjent ikke villet svare klart på hvordan han personlig ser på tostatsløsningen. I stedet har kampanjeteamet hans kunngjort at han vil starte en egen rådgivningskomité for Israel-saker, som Greenblatt og Friedman skal lede. Trump uttalte i den forbindelse:

– Konflikten mellom israelerne og palestinerne går dypt. Alle presidenter i moderne historie har forsøkt og mislyktes i å løse denne konflikten. Vi må ikke frykte å ta nye, konstruktive og gjensidig positive skritt for å fremme fred i regionen.

 

Usikkerhet knyttet til Trumps standpunkter

Det har flere ganger underveis i kampanjen vært reist spørsmål om Trumps standpunkt overfor Israel generelt. En uttalelse i februar om at han ønsket å være ”nøytral” til konflikten skapte sterke reaksjoner. På AIPAC-konferansen forsøkte han å overbevise Israels venner om at han likevel ikke ville være nøytral, men støtte Israel tydelig. Her kan du lese hvordan Trump presenterte sitt syn på Israel da han talte til 18.000 amerikanske Israel-venner i mars.

2. juli oppsto det igjen usikkerhet rundt hans Israel-profil, da han postet et bilde på sin Twitter-konto av Hillary Clinton ved siden av en sekskantet stjerne (Davidsstjerne?) og med en haug av pengesedler i bakgrunnen. Inni stjerna sto teksten: ”Den mest korrupte kandidaten noen gang.” Kombinasjonen av penger, en korrupsjonsanklage og et jødisk symbol gjorde at mange oppfattet at bildet spilte på klassiske antijødiske forestillinger og kunne tolkes som et antisemittisk budskap. Han slettet Twitter-meldingen etter at kritikken begynte å komme, men sa senere at han angret på å ha slettet den.

Forrige artikkel– Vi er alle israelere
Neste artikkelDette er Hamas’ nye sommerunderholdning for de unge
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/