Foreslår delvis immunitet for statsministeren

Knesset-medlem David Amsalem vil hindre at en statsminister kan etterforskes for mindre alvorlige forbrytelser.

Benjamin Netanyahu talte på klimatoppmøtet i Paris mandag 30. november 2015. (Foto: PMO / Flickr.com)
Benjamin Netanyahu talte på klimatoppmøtet i Paris mandag 30. november 2015. (Foto: PMO / Flickr.com)

Israelsk politi etterforsker for tiden statsminister Benjamin Netanyahu for korrupsjon i tre saker: Mange år gamle anklager om ulovlig finansiering av utenlandsreiser, påstander om at Netanyahus familie brukte offentlige midler til mat og underholdning og anklage om at han for noen år tilbake mottok ulovlig en stor sum til en valgkamp av franskmannen Arnaud Mimran. Netanyahu har avvist at han har gjort noe galt i alle disse sakene.

Knesset-medlem David Amsalem, som representerer Netanyahus eget Likud-parti, foreslår en ny lov som skal hindre etterforskning av israelske statsministre dersom strafferammen på den påståtte forbrytelsen ikke er større enn seks måneder.

– Statsministeren må ta avgjørende valg i saker som angår hele befolkningen: diplomatiske tiltak, sikkerhet, økonomi og sosiale reformer. Han kan ikke bli forstyrret daglig av etterforskningssaker, forklarer Amsalem i et Facebook-innlegg.

– Jeg kjenner ikke til noe annet demokratisk land i verden hvor statsministeren blir utsatt for så usannsynlig mange etterforskninger. Det er ingen som tror at resten av verden er full av helgener, mens bare vi i Israel har tyver, fortsetter Amsalem. Han ønsker at eventuelle anklager mot en statsminister skal etterforskes etter at statsministerperioden er over.

Lovforslaget blir avvist av opposisjonspartiene.

– Likud har krysset enda en rød linje i dag på veien mot å gjøre Israel om til et monarki, sier Itzik Shmuli fra Zionist Union.

Nasjonalforsamlingen Knesset har nå sommerferie. Dersom Amsalem vil legge forslaget sitt fram, må han vente til oktober.

Forrige artikkelLieberman tvunget til å si “unnskyld” for første gang
Neste artikkelFN-ansatt tiltalt for å hjelpe Hamas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.