Sentrumsstjernen som gir Netanyahu konkurranse

Yair Lapids sentrumsparti Yesh Atid får større oppslutning enn Benjamin Netanyahus Likud på ny meningsmåling.

Yesh Atids grunnlegger og partileder Yair Lapid. (Foto: Wikimedia Commons)
Yesh Atids grunnlegger og partileder Yair Lapid er et av politiets hovedvitner. (Foto: Wikimedia Commons)

Dersom Israel hadde holdt parlamentsvalg i dag, ville Yesh Atid blitt den store valgvinneren, ifølge en ny meningsmåling som er omtalt i Ha’aretz.

Yesh Atid [hebraisk: ”Det finnes en framtid”] ble grunnlagt i 2012 av Yair Lapid, som fra før av var en kjent journalist, forfatter og nyhetsanker for israelske Kanal 2. Partiet plasserer seg i sentrum av israelsk politikk. En av partiets hovedsaker har siden starten vært å bekjempe de ultraortodokse jødenes særrettigheter til fritak fra militærtjeneste og vanlig arbeid. Da partiet første gang stilte til valg i 2013, fikk de inn 19 representanter i Knesset og ble det nest største partiet. Yair Lapid var finansminister fra 2013 og fram til statsminister Benjamin Netanyahu avskjediget ham i desember 2014 og utlyste nyvalg. Etter valget i 2015 gikk partiet ned til 11 representanter og er dermed i dag det fjerde største i Knesset. I denne perioden er partiet en del av opposisjonen. Men det kan fort forandre seg hvis dagens oppslutning holder seg fram mot neste valg.

Den ferske meningsmålingen viser at Yesh Atid i dag ville ha fått 24 av de 120 plassene i Knesset – mer enn statsministerens parti Likud, som ville ha fått 22, og den nåværende opposisjonslederen Zionist Union (som er en koalisjon av Arbeiderpartiet og Tzipi Livnis parti Hatnua), som ville ha fått bare 13. Yesh Atid ville dermed for første gang ha blitt det største politiske partiet i Israel.

Meningsmålingen er utført av Midgam research institute og iPanel for Kanal 2-nyhetene.

 

Slik ville mandatfordelingen i Knesset ha blitt i dag, ifølge undersøkelsen:

Yesh Atid: 24 mandater (13 mandater opp fra 11)

Likud: 22 mandater (8 mandater ned fra 30)

Bayit Yehudi: 14 mandater (6 mandater opp fra 8)

Zionist Union: 13 mandater (11 mandater ned fra 24)

Den arabiske felleslisten: 13 mandater (1 mandat ned fra 14)

Yisrael Beiteinu: 10 mandater (4 mandater opp fra 6)

United Torah Judaism: 7 mandater (1 mandat opp fra 6)

Shas: 6 mandater (1 mandat ned fra 7)

Kulanu: 6 mandater (4 mandater ned fra 10)

Meretz: 5 mandater (1 mandat opp fra 4)

 

Den største forflytningen av velgere har vært fra Zionist Union til Yesh Atid – nesten halvparten av dem som stemte på Zionist Union velger nå Yesh Atid, ifølge undersøkelsen.

Selv om meningsmålingen skulle vise seg å gi riktig resultat, er ikke dette det samme som at Lapid nødvendigvis vil komme til å lede Israels neste regjering. Det kommer an på hvem som finner sammen som koalisjonspartnere. Undersøkelsen viser at en god del av velgerne som har forlatt Likud, har gjort det til fordel for høyrepartiene Yisrael Beiteinu og Bayit Yehudi, som i dag er i samme regjeringskoalisjon.

Partiet Likud har kommentert meningsmålingen på Facebook-siden sin. De mener resultatet i hovedsak skyldes den siste tidens konflikt om arbeidstillatelse på sabbaten, en sak som nå er avgjort i Høyesterett.

Yesh Atids partileder Yair Lapid gjorde seg nylig bemerket i Sverige, der han deltok i en pro-israelsk demonstrasjon.

Forrige artikkelTyson Herberger i MIFF Østfold: Jødenes situasjon i dagens Europa generelt og i Polen spesielt
Neste artikkelFant både støtte og litt kulde i Nederland
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/