Arabiske land vil finne nye måter å presse Israel

Araberne dropper sin årlige resolusjon med press mot Israel på det internasjonale atomenergibyråets konferanse.

Møterommet i Den arabiske liga. (Illustrasjonsfoto: Alyssa Bernstein, flickr.com)
Møterommet i Den arabiske liga. (Illustrasjonsfoto: Alyssa Bernstein, flickr.com)

Hvert år pleier en gruppe arabiske land, anført av Den arabiske liga, å sende inn et forslag til Det internasjonal atomenergibyrået (IAEA). Målet med resolusjonen er å presse Israel til å godta internasjonal gransking av landets atomkraftverk. I år kommer de ikke til å gjøre det, skriver Yedioth Aharonot. Grunnen til dette er ganske enkelt fordi Den arabiske ligaen ikke har lyktes siden 2013. Verken IAEA eller FN har gjort noe for å øke overvåking av Israel. Forsøk på å arrangere konferanser om forbud mot atomvåpen i Midtøsten vært også vist seg nyttesløse. Dette er avvist av USA.

Israel har verken bekreftet eller nektet for å ha atomvåpen, da landet har hatt en politikk om tvetydighet. Det er det eneste landet i Midtøsten som ikke er medlem av Ikkespredningsavtalen (NPT), utenom Pakistan og India. Ambassadør for Den arabiske liga, Wael Al Assad, sier de arabiske land vil finne andre metoder som kommer til føre til konkrete resultater. Han gikk ikke inn i detaljer om hva de planlegger, men la til at Den arabiske liga kommer til å jobbe med dette fram til mars neste år.

Noen diplomater mener at denne avgjørelsen er en seier for Israel, men Al Assad svarte at de ikke bryr seg om kortsiktige seire. Israel har sagt tidligere at de kommer til å bli medlem av Ikkespredningsavtalen når landet har oppnådd fred med de arabiske nabolandene sine og Iran.

Forrige artikkelSlutten på et anspent forhold
Neste artikkelMIFF med helsides annonse i flere aviser
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.