Arabiske land vil finne nye måter å presse Israel

Araberne dropper sin årlige resolusjon med press mot Israel på det internasjonale atomenergibyråets konferanse.
Møterommet i Den arabiske liga. (Illustrasjonsfoto: Alyssa Bernstein, flickr.com)
Møterommet i Den arabiske liga. (Illustrasjonsfoto: Alyssa Bernstein, flickr.com)

Hvert år pleier en gruppe arabiske land, anført av Den arabiske liga, å sende inn et forslag til Det internasjonal atomenergibyrået (IAEA). Målet med resolusjonen er å presse Israel til å godta internasjonal gransking av landets atomkraftverk. I år kommer de ikke til å gjøre det, skriver Yedioth Aharonot. Grunnen til dette er ganske enkelt fordi Den arabiske ligaen ikke har lyktes siden 2013. Verken IAEA eller FN har gjort noe for å øke overvåking av Israel. Forsøk på å arrangere konferanser om forbud mot atomvåpen i Midtøsten vært også vist seg nyttesløse. Dette er avvist av USA.

Israel har verken bekreftet eller nektet for å ha atomvåpen, da landet har hatt en politikk om tvetydighet. Det er det eneste landet i Midtøsten som ikke er medlem av Ikkespredningsavtalen (NPT), utenom Pakistan og India. Ambassadør for Den arabiske liga, Wael Al Assad, sier de arabiske land vil finne andre metoder som kommer til føre til konkrete resultater. Han gikk ikke inn i detaljer om hva de planlegger, men la til at Den arabiske liga kommer til å jobbe med dette fram til mars neste år.

Noen diplomater mener at denne avgjørelsen er en seier for Israel, men Al Assad svarte at de ikke bryr seg om kortsiktige seire. Israel har sagt tidligere at de kommer til å bli medlem av Ikkespredningsavtalen når landet har oppnådd fred med de arabiske nabolandene sine og Iran.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise