Arabiske land vil finne nye måter å presse Israel

Møterommet i Den arabiske liga. (Illustrasjonsfoto: Alyssa Bernstein, flickr.com)
Møterommet i Den arabiske liga. (Illustrasjonsfoto: Alyssa Bernstein, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Hvert år pleier en gruppe arabiske land, anført av Den arabiske liga, å sende inn et forslag til Det internasjonal atomenergibyrået (IAEA). Målet med resolusjonen er å presse Israel til å godta internasjonal gransking av landets atomkraftverk. I år kommer de ikke til å gjøre det, skriver Yedioth Aharonot. Grunnen til dette er ganske enkelt fordi Den arabiske ligaen ikke har lyktes siden 2013. Verken IAEA eller FN har gjort noe for å øke overvåking av Israel. Forsøk på å arrangere konferanser om forbud mot atomvåpen i Midtøsten vært også vist seg nyttesløse. Dette er avvist av USA.

Israel har verken bekreftet eller nektet for å ha atomvåpen, da landet har hatt en politikk om tvetydighet. Det er det eneste landet i Midtøsten som ikke er medlem av Ikkespredningsavtalen (NPT), utenom Pakistan og India. Ambassadør for Den arabiske liga, Wael Al Assad, sier de arabiske land vil finne andre metoder som kommer til føre til konkrete resultater. Han gikk ikke inn i detaljer om hva de planlegger, men la til at Den arabiske liga kommer til å jobbe med dette fram til mars neste år.

Noen diplomater mener at denne avgjørelsen er en seier for Israel, men Al Assad svarte at de ikke bryr seg om kortsiktige seire. Israel har sagt tidligere at de kommer til å bli medlem av Ikkespredningsavtalen når landet har oppnådd fred med de arabiske nabolandene sine og Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag