Netanyahu møtte Trump og Clinton i New York

Trump vil anerkjenne Israels suverenitet over et udelt Jerusalem, og Clinton lover at ingen internasjonal "løsning" skal tvinges på Israel.
USAs daværende utenriksminister Hillary Clinton og Israels statsminister Benjamin Netanyahu under et møte i 2012. Clinton leder på meningsmålingene før presidentvalget i USA i november 2016. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)
USAs daværende utenriksminister Hillary Clinton og Israels statsminister Benjamin Netanyahu under et møte i 2012. Clinton leder på meningsmålingene før presidentvalget i USA i november 2016. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Dagen før de amerikanske presidentkandidatene møtes til debatt i New York mandag kveld amerikansk tid (kl. 03.00 tirsdag morgen norsk tid) hadde begge satt av tid til å møte statsminister Benjamin Netanyahu. Netanyahu var nøye med å treffe begge kandidatene, for ikke å kunne anklages for å ta parti i amerikansk politikk, skriver Times of Israel.

Yedioth Aharonot rapporterer at Donald Trump inviterte Netanyahu til hans bolig i Trump Tower i Manhattan. Der samtalte de om det spesielle og sterke båndet mellom USA og Israel. Blant temaene som ble tatt opp i møtet var atomavtalen med Iran, kampen mot IS og militær bistand til Israel. Den republikanske presidentkandidaten sa seg enig i at Israel har lidd nok under islamsk terrorisme og han forstår at israelerne kun vil ha rettferdig og langvarig fred med naboene. Dette kan kun skje når palestinerne gir avkall på hat og vold og aksepterer Israel som en jødisk stat, var Trump og Netanyahu skjønt enige om.

Trump gjentok at han vil flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem hvis han blir valgt som president. Han sa at han anerkjenner Jerusalem som hovedstaden til det jødiske folket. Da Trump har foreslått å bygge en sikkerhetsmur langs den amerikanske grensa til Mexico har han også brukt Israels sikkerhetsgjerde som et eksempel på hvor effektivt det kan være. Dette var også et tema i møtet mellom Netanyahu og Trump. Sistnevnte lovet å fortsette å gi økonomisk og militær bistand til Israel. Times of Israel legger til at Trump ser på Israel som en nødvendig partner i kampen mot radikal islamsk terrorisme.

Etter møtet med Trump traff Netanyahu Hillary Clinton senere på dagen, forteller Yedioth Aharonot. Den demokratiske presidentkandidaten sa at Israel er en viktig partner for USA, fordi begge landene har de samme strategiske interesser og deler verdier som demokrati, likestilling og toleranse. Hun inviterte Netanyahu til et hotell i New York hvor de pratet i omtrent en time. Clinton planlegger å fortsette det sterke forholdet mellom begge landene og vil blant annet samarbeide med Israel i forhold til kontrollmekanismene som ligger inne i atomavtalen med Iran.

– Dersom jeg blir valgt som president kommer Israel og USA til å bekjempe terrorisme sammen, sa Clinton. Når det gjelder konflikten mellom Israel og palestinerne sa hun at hun støtter tostatsløsningen og direkte forhandlinger mellom begge partene. Det er viktig for henne å sikre Israels framtid som en jødisk og demokratisk stat med godkjente grenser. Videre vil hun også gi palestinerne uavhengighet, suverenitet og verdighet. Allikevel, understreket Clinton, vil hun ikke godta at FNs sikkerhetsråd prøver å påtvinge en løsning i konflikten. Clinton uttrykte at hun kommer også til å bekjempe BDS-bevegelsen, som søker å boikotte Israel. Netanyahu og Clinton kjenner hverandre godt fra før, etter en rekke møter mens Clinton var presidentfrue, senator og utenriksminister.

Netanyahu takket begge kandidatene for deres støtte til Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise