UNESCO vedtok kontroversiell resolusjon om Jerusalem

Mexicos oppfordring til å holde ny avstemning førte ikke til noen forandringer.

UNESCO holdt en første avstemning i forrige uke for å vedta en resolusjon som unngår å nevne at Tempelplassen er et hellig sted for jøder og kristne. Selv om det var et høyt antall land som valgte å avstå fra avstemningen, var det flere stemmer for å vedta resolusjonen. Nå forteller Yedioth Aharonoth at Mexico ønsket å holde ny avstemning, da de trakk sin stemme etter at den jødisk-meksikanske ambassadøren i UNESCO hadde stemt for resolusjonen. Ambassadøren, Andres Roemer, hadde angivelig stemt motsatt av det den meksikanske regjeringen hadde bestemt. I tillegg viste det jødiske samfunnet i Mexico sin frustrasjon mot ambassadøren, og dermed ble han fratatt stillingen.

Dermed ble det mer eller mindre uforandret resultat da den nye og endelige avstemningen ble foretatt i UNESCO på tirsdag. Nå har FN-organet offisielt vedtatt resolusjonen som refererer til Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalem kun ved de arabiske og muslimske navnene («Western Wall Plaza» er brukt to ganger.). Times of Israel forteller at i etterkant av avstemningen på torsdag forrige uke ble UNESCO kritisert av Israel og jøder i hele verden for å ha unngått å nevne de jødiske navnene på helligstedene. Resolusjonen omtaler Israel som en «okkupasjonsmakt» og kritiserer landet for å ha forhindret muslimer adgang til Tempelplassen.

Resolusjonen kommer ikke til å ha noen direkte påvirkning på byen Jerusalem, men den har ført til økt spenning innen UNESCO. For det første truer Japan, en av UNESCOs største donorer, med å trekke finansieringen av organet. Sist uke kunngjorde Japan at de ikke kommer til å betale sin årlige kontingent til UNESCO fordi de vil forsikre seg om at organet fungerer ordentlig. Denne beslutningen ble tatt da UNESCO plasserte dokumenter fra Nanjing-massakren på Verdensminne-registeret. Israel har også valgt å avslutte samarbeidet med FN-organet på grunn av den siste resolusjonen som ble kalt «Occupied Palestine». Både Israel og USA har allerede holdt tilbake finansiering av UNESCO siden palestinerne fikk godkjent medlemskap i organet. I tillegg kritiserte generaldirektøren av UNESCO, Irina Bokova, organet som hun er ansvarlig for. Bokova mente at resolusjonen ignorerer viktige deler av Jerusalems historie, melder Times of Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise