UNESCO vedtok kontroversiell resolusjon om Jerusalem

Mexicos oppfordring til å holde ny avstemning førte ikke til noen forandringer.

UNESCO holdt en første avstemning i forrige uke for å vedta en resolusjon som unngår å nevne at Tempelplassen er et hellig sted for jøder og kristne. Selv om det var et høyt antall land som valgte å avstå fra avstemningen, var det flere stemmer for å vedta resolusjonen. Nå forteller Yedioth Aharonoth at Mexico ønsket å holde ny avstemning, da de trakk sin stemme etter at den jødisk-meksikanske ambassadøren i UNESCO hadde stemt for resolusjonen. Ambassadøren, Andres Roemer, hadde angivelig stemt motsatt av det den meksikanske regjeringen hadde bestemt. I tillegg viste det jødiske samfunnet i Mexico sin frustrasjon mot ambassadøren, og dermed ble han fratatt stillingen.

Dermed ble det mer eller mindre uforandret resultat da den nye og endelige avstemningen ble foretatt i UNESCO på tirsdag. Nå har FN-organet offisielt vedtatt resolusjonen som refererer til Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalem kun ved de arabiske og muslimske navnene (“Western Wall Plaza” er brukt to ganger.). Times of Israel forteller at i etterkant av avstemningen på torsdag forrige uke ble UNESCO kritisert av Israel og jøder i hele verden for å ha unngått å nevne de jødiske navnene på helligstedene. Resolusjonen omtaler Israel som en «okkupasjonsmakt» og kritiserer landet for å ha forhindret muslimer adgang til Tempelplassen.

Resolusjonen kommer ikke til å ha noen direkte påvirkning på byen Jerusalem, men den har ført til økt spenning innen UNESCO. For det første truer Japan, en av UNESCOs største donorer, med å trekke finansieringen av organet. Sist uke kunngjorde Japan at de ikke kommer til å betale sin årlige kontingent til UNESCO fordi de vil forsikre seg om at organet fungerer ordentlig. Denne beslutningen ble tatt da UNESCO plasserte dokumenter fra Nanjing-massakren på Verdensminne-registeret. Israel har også valgt å avslutte samarbeidet med FN-organet på grunn av den siste resolusjonen som ble kalt «Occupied Palestine». Både Israel og USA har allerede holdt tilbake finansiering av UNESCO siden palestinerne fikk godkjent medlemskap i organet. I tillegg kritiserte generaldirektøren av UNESCO, Irina Bokova, organet som hun er ansvarlig for. Bokova mente at resolusjonen ignorerer viktige deler av Jerusalems historie, melder Times of Israel.

Forrige artikkelHamas avfyrte langdistanserakett fra Gaza
Neste artikkelPalestinsk fotballag hyllet terrorist
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.