Hizbollah-alliert ny libanesisk president

Valget av Michel Aoun som president blir tolket som en klar seier for den pro-iranske aksen i Midtøsten.

Det libanesiske parlamentet valgte Michel Aoun som landets nye president. (Foto: skjermdump Euronews)
Det libanesiske parlamentet valgte Michel Aoun som landets nye president. (Foto: skjermdump Euronews)

Mandag 31. oktober holdt det libanesiske parlamentet valg for å stemme fram en ny president, etter at stillingen har vært ubesatt i 29 måneder. Valget falt på den tidligere offiseren og Hizbollah-allierte, Michel Aoun, ifølge Yedioth Aharonoth.

Libanon har ikke hatt president på mer enn to år på grunn av en politisk avtale som forventes å gjøre sunnimuslimske Saad Hariri til statsminister.

Siden tidligere president Michel Suleiman gikk av i 2014 har parlamentet mislyktes i å velge en ny leder på grunn av politisk konflikt. Dette førte deretter til at det manglet minste antall fremmøtte stemmeberettigede fordi Aouns støttespillere boikottet møtene da det ikke var garantert at Aoun kom til å vinne.

Til slutt ga tidligere statsminister Hariri sin støtte til Aoun, på betingelse at sistnevnte lovet at Hariri blir statsminister.

Saad Hariri og FNs generalsekretær Ban Ki Moon på vei til møte i Sikkerhetsrådet. (Foto: FN/Mark Garten, flickr.com)
Saad Hariri og FNs generalsekretær Ban Ki Moon på vei til møte i Sikkerhetsrådet. (Foto: FN/Mark Garten, flickr.com)

I Libanon er presidentembedet reservert for maronittiske kristne i landets sekteriske maktdelingssystem.

81 år gamle Michael Aoun sikret seg nok stemmer til å vinne valget etter at avstemningen måtte holdes på nytt flere ganger da ekstra stemmesedler dukket opp i valgurnen.

Da Aoun ble erklært som Libanons president brøt parlamentmedlemmene ut i voldsom applaus. Store feiringer ble holdt rundt i landet av hans støttespillere.

– Jeg lover å forsvare Libanon mot terror, sa Aoun i talen han holdt da han ble innviet som president. Dessuten lovet Aoun å styrke det libanesiske forsvaret og å gjøre tiltak for å sende syriske flyktninger ut av landet, ifølge New York Times.

Nyvalgte president Aoun støttes særlig av utdannede unge mennesker, men er også kritisert for hans rolle i borgerkrigen som herjet i landet fra 1975 til 1990.

Valget av Michel Aoun som president ses på av mange som en klar seier for den pro-iranske aksen i Midtøsten. På denne måten løftes Hizbollah og den syriske presidenten Assad frem i regionen.

Ungdom i Beirut med Hizbollah-flagg. (Foto: Paul Keller, flickr)
Ungdom i Beirut med Hizbollah-flagg. (Foto: Paul Keller, flickr)

I tillegg spiller Saudi Arabia en mindre rolle enn før i Libanon. Tidligere har Saudi Arabia støttet Hariri og hans allierte gjennom flere år med politisk konflikt med Hizbollah.

Iran og Hizbollah har hatt overtaket i Libanon siden Saad Hariri ble tvunget til å gå av som statsminister.

Forrige artikkel– De som tror palestinerne kan endre sin kultur, lurer seg selv
Neste artikkelHamas oppfordrer palestinske tjenestemenn til å utføre flere terrorangrep mot israelske mål
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -