Hizbollah-alliert ny libanesisk president

Valget av Michel Aoun som president blir tolket som en klar seier for den pro-iranske aksen i Midtøsten.
Det libanesiske parlamentet valgte Michel Aoun som landets nye president. (Foto: skjermdump Euronews)
Det libanesiske parlamentet valgte Michel Aoun som landets nye president. (Foto: skjermdump Euronews)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Mandag 31. oktober holdt det libanesiske parlamentet valg for å stemme fram en ny president, etter at stillingen har vært ubesatt i 29 måneder. Valget falt på den tidligere offiseren og Hizbollah-allierte, Michel Aoun, ifølge Yedioth Aharonoth.

Libanon har ikke hatt president på mer enn to år på grunn av en politisk avtale som forventes å gjøre sunnimuslimske Saad Hariri til statsminister.

Siden tidligere president Michel Suleiman gikk av i 2014 har parlamentet mislyktes i å velge en ny leder på grunn av politisk konflikt. Dette førte deretter til at det manglet minste antall fremmøtte stemmeberettigede fordi Aouns støttespillere boikottet møtene da det ikke var garantert at Aoun kom til å vinne.

Til slutt ga tidligere statsminister Hariri sin støtte til Aoun, på betingelse at sistnevnte lovet at Hariri blir statsminister.

Saad Hariri og FNs generalsekretær Ban Ki Moon på vei til møte i Sikkerhetsrådet. (Foto: FN/Mark Garten, flickr.com)
Saad Hariri og FNs generalsekretær Ban Ki Moon på vei til møte i Sikkerhetsrådet. (Foto: FN/Mark Garten, flickr.com)

I Libanon er presidentembedet reservert for maronittiske kristne i landets sekteriske maktdelingssystem.

81 år gamle Michael Aoun sikret seg nok stemmer til å vinne valget etter at avstemningen måtte holdes på nytt flere ganger da ekstra stemmesedler dukket opp i valgurnen.

Da Aoun ble erklært som Libanons president brøt parlamentmedlemmene ut i voldsom applaus. Store feiringer ble holdt rundt i landet av hans støttespillere.

– Jeg lover å forsvare Libanon mot terror, sa Aoun i talen han holdt da han ble innviet som president. Dessuten lovet Aoun å styrke det libanesiske forsvaret og å gjøre tiltak for å sende syriske flyktninger ut av landet, ifølge New York Times.

Nyvalgte president Aoun støttes særlig av utdannede unge mennesker, men er også kritisert for hans rolle i borgerkrigen som herjet i landet fra 1975 til 1990.

Valget av Michel Aoun som president ses på av mange som en klar seier for den pro-iranske aksen i Midtøsten. På denne måten løftes Hizbollah og den syriske presidenten Assad frem i regionen.

Ungdom i Beirut med Hizbollah-flagg. (Foto: Paul Keller, flickr)
Ungdom i Beirut med Hizbollah-flagg. (Foto: Paul Keller, flickr)

I tillegg spiller Saudi Arabia en mindre rolle enn før i Libanon. Tidligere har Saudi Arabia støttet Hariri og hans allierte gjennom flere år med politisk konflikt med Hizbollah.

Iran og Hizbollah har hatt overtaket i Libanon siden Saad Hariri ble tvunget til å gå av som statsminister.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise