– Israel er det tilregnelige og stabile demokratiet

– USA må rette opp i egne feil før de lekser opp for Israel, påpeker David Weinberg.

David M. Weinberg. (Foto: Conrad Myrland)
David M. Weinberg holdt et foredrag for MIFF Oslo. (Foto: Conrad Myrland)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

De grove valgkampene til de amerikanske presidentkandidatene, Donald Trump og Hillary Clinton, har delt USA når det gjelder rase, økonomisk status og politisk ideologi. Det er nesten ingen diskusjon om viktig politiske emner i en verden hvor amerikansk ledelse blir utfordret, påpeker David Weinberg, skribent i Jerusalem Post.

– Hvis man sammenligner landene, kan det sies at Israel virker som det tilregnelige og stabile demokratiet i disse dager, skriver Weinberg.

For det første er det israelske politiske systemet mer representativt enn det amerikanske. Velgere i Israel har mer enn to valg når det gjelder å stemme fram en ny leder for landet.

– Ønsker ikke mange millioner amerikanere at de hadde en seriøs kandidat fra et tredje parti som de kan stemme på i år? spør Weinberg.

På tross av konfliktene mellom de israelske partiene har det amerikanske politiske partisystemet skuffet både republikanere og demokrater.

USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjmain Netanyahu. Bildet er fra et møte i Jerusalem i 2013. (Foto: PMO / Flickr.com)
USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjmain Netanyahu. Bildet er fra et møte i Jerusalem i 2013. (Foto: PMO / Flickr.com)

Dessuten har Israel hatt en kvinnelig leder (statsminister Golda Meir) allerede for mer enn 40 år siden, mens i USA diskuterer de fortsatt om man kan stole på en kvinnelig president.

Det er sant at Israel ennå ikke har hatt en svart eller sefardisk statsminister, samtidig som en afro-amerikansk mann har blitt valgt til president i USA to ganger. Allikevel har mange jøder fra arabiske land hatt flere høytstående posisjoner i Israel, som øverstkommanderende i forsvaret, forsvarsminister, president og dommer i Høyesteretten.

Weinberg tror at amerikanere hadde kommet i hopetall for å stemme på Benjamin Netanyahu hvis han hadde stilt som en tredje kandidat i det amerikanske valget.

Weinberg peker også på språkbruken i valgkampen. I Israel er det vanlig at politikere anklager hverandre for fascisme og for å ha begått korrupsjon, noe som ikke er mye å skryte av. Men ingen snakker om private emner som kvinnelige intimsoner i en politisk diskusjon.

Ingen i Israel har stilt spørsmål ved integriteten til valgsystemet eller har påstått at valget var rigget. Heller har ingen truet med at de vil avvise valgresultatet.

Det må også sies at Israel har et nasjonalt helsesystem som fungerer, på tross av sine problemer, og misunnes av mange land i verden. Alle drar nytte av den omfattende obligatoriske dekningen. Obamas helsereformer har, ifølge Weinberg, vært en katastrofe, og ingen av presidentkandidatene har brydd seg om å legge fram en realistisk plan for å ordne det.

Israel har bygget et gjerde for å hindre at millioner av ulovlige immigranter fra Afrika strømmer inn i landet gjennom Sinai. I tillegg har landet hatt flere debatter og vedtatt lover om immigrasjon på intelligent vis. På den andre siden har amerikanere ingen anelse om hvordan de skal behandle denne utfordringen. Utenom Trumps ide om å bygge en mur langs grensa til Mexico, har ingen av kandidatene håndtert problemet på realistisk vis, mener Weinberg.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gitt klar beskjed om grensene for hva Israel kan tolerere når det gjelder konflikten i Syria. På denne måten holdes Hizbollah og Iran i sjakk. USAs president Barack Obama har vist at han kun kom med tomme trusler da han erklærte hva han ikke kunne tolerere i forhold til kjemiske våpen i Syria. Dermed sitter USA igjen med lite troverdighet.

I tillegg har Israel flere allierte i den arabiske verden enn det USA har. Egypt, Jordan, Saudi Arabia og flere Gulfstater stoler mer på Netanyahu enn Obama. Kun mullaene i Iran har et bedre forhold til Det hvite hus i Washington, og atomavtalen som Obama skrev under på, er ikke noe å være stolt av, mener Weinberg.

– Jeg gråter for USA og ønsker landet refua shlema, god bedring. Verden trenger et sterkere USA, og jeg ber for at landet snart blir den store makten det en gang var, skriver Weinberg.

– Allikevel burde amerikanerne ta seg sammen før de kritiserer Israel, konkluderer han.

Forrige artikkelIsraelsk forskning kan gi ny kur mot HIV
Neste artikkelNTNU-studenter: Dere trenger ikke følge blinde professorer som dumme sauer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -