Netanyahu: – Israel vil forhindre at Iran skaffer seg atomvåpen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu i samtale med Haim Saban via video-link 4. desember 2016 (Skjermdump: Brookings Institution)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu i samtale med Haim Saban via video-link 4. desember 2016 (Skjermdump: Brookings Institution)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Saban Forum er et årlig arrangement organisert av Center for Middle East Policy ved Brookings Institution i Washington. Tidligere års arrangement har gitt Saban Forum høy anseelse, og vært en viktig møteplass der embetsmenn, beslutningstakere, politiske eksperter, journalister og bedriftsledere har kunnet utveksle erfaringer og meninger om utfordringene som USA og Israel står overfor i Midtøsten.

Årets arrangement var det trettende i rekken og fant sted fra 2. til 4. desember. Temaet var: “Trump-administrasjonens utfordringer i Midtøsten.”

Israels statsminister Benjamin Netanyahu deltok via en video-forbindelse fra Jerusalem, mens Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman, USAs utenriksminister John Kerry og den egyptiske utenriksministeren Sameh Shoukry var på plass i salen.

Haim Saban (Foto: Wikipedia Commons)
Vert for Saban Forum, Haim Saban (Foto: Wikipedia Commons)

Atomavtalen med Iran

Verten for arrangementet, Haim Saban, startet samtalen med Netanyahu ved å spørre om atomavtalen med Iran.

– Vel, la meg først fortelle om min – og Israels – politikk. Israel er forpliktet til å forhindre at Iran skaffer seg atomvåpen. Denne beslutningen er ikke blitt endret og vil ikke bli endret. Når det gjelder den nyvalgte presidenten Trump, ser jeg fram til å snakke med ham om hva som kan gjøres med denne dårlige avtalen. Jeg er imot avtalen fordi den ikke hindrer Iran fra å skaffe seg atomvåpen, den legger grunnlaget for at Iran kan få tak i atomvåpen. I løpet av ti år, kanskje mindre, og i hvert fall innen 12 år, kan Iran uten hindring starte opp med industriell produksjon av anriket uran for å lage et arsenal av atomvåpen, svarte Netanyahu.

– Etter at avtalen ble undertegnet, har Iran faktisk blitt mer aggressiv. Det utvikler langtrekkende raketter som til slutt vil bli i stand til å nå USA. Det er viktig. Iranerne lager ikke disse rakettene for å nå oss. De er ment for dere i Amerika. Det iranske regimet fortsetter med å rope “Død over Amerika og død over Israel”. Derfor må vi stanse Irans ferd mot atombomben, mot utviklingen av langdistanseraketter og støtten landet gir til terror i Midtøsten og rundt omkring i verden.

Her avfyres iranske raketter med påskriften: "Israel må utslettes". (Foto: Skjermdump iransk tv via Reuters / Washington Post)
Her avfyres iranske raketter med påskriften: “Israel må utslettes”. (Foto: Skjermdump iransk tv via Reuters / Washington Post)

 

USAs rolle

Netanyahu la stor vekt på USAs rolle som leder av den frie verden. Han kalte den uunværlig i verden og uunværlig i Midtøsten.

– Det bør fortsette. Som israeler vet jeg at USA er vår beste venn, og jeg vet at Israel er USAs beste venn, ikke bare i Midtøsten, men i hele verden. Å styrke Israel i Midtøsten betyr også å styrke USAs verdier og interesser i Midtøsten, sa Netanyahu.- Jeg er også dypt takknemlig for den inngåtte avtalen jeg undertegnet med president Obama som gjelder amerikansk militær bistand til Israel. Den gjenspeiler den sterke tverrpolitiske støtten til Israel i Kongressen og den brede støtten til Israel i det amerikanske folket.

 

Forholdet til palestinerne

Da samtalen kom inn på forholdet til palestinerne, gjentok Netanyahu sin støtte til en tostats-løsning og la skylden på palestinernes president Mahmoud Abbas for at en fredsavtale ennå ikke er blitt undertegnet.

– Jeg har ikke forandret min visjon om to stater for to folk. Det er den eneste løsningen for å oppnå fred. Årsaken til konflikten er at palestinerne nekter å anerkjenne Israel som en jødisk stat. Jeg begriper ikke hvorfor mediene ikke forstår at Israel ønsker å forhandle, mens palestinerne avviser forhandlinger, sa den israelske statsministeren.

 

Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas sammen under et møte i Jerusalem i 2010, i forbindelse med fredsforhandlingene som pågikk. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas sammen under et møte i Jerusalem i 2010, i forbindelse med fredsforhandlingene som pågikk. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Boligbygging på Vestbredden

På spørsmål om han tror Trumps administrasjon vil tillate Israel å gjøre hva landet selv vil angående boligbygging på Vestbredden svarte Netanyahu: – Vel, jeg tror vi har gjort det vi selv vil. Israels bosettingspolitikk er ikke styrt av USA. Den nye presidenten vil ikke endre på det, sa Netanyahu.

Høyreorienterte politikere i Israel mener at byggingen av boliger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem omtrent har stoppet helt opp på grunn av press fra Obama.

Bosetningen Ma'ale Amos på Vestbredden. (Illustrasjon: myheartinpalestineII, flickr.com)
Bosetningen Ma’ale Amos på Vestbredden. (Foto: Flickr.com)

Antisemittisme

Da han ble spurt om antisemittisme, virket det som om Netanyahu ønsket å minimere frykten for en global økning i antisemittisme, inkludert økningen i hatkriminalitet i USA i forbindelse med presidentvalget, ettersom han beskrev trenden som et perifert fenomen.

– Antisemittisme har alltid eksistert, selv i velfungerende demokratier. Jeg er trygg på at USA vil klare å bekjempe fanatismen, sa Netanyahu.

 

Nok et barneprogram på palestinsk fjernsyn lærer barna opp i hat og antisemittisme. (Foto: Skjermdump fra Youtube.com)
Et barneprogram på palestinsk fjernsyn lærer barna å hate jøder og kristne. (Foto: Skjermdump fra Youtube.com)

 

Boikott av Israel

Den israelske statsministeren sa han ikke er bekymret for virkningen av den internasjonale boikottbevegelsen fordi mange land etterspør israelsk teknologi, og de ønsker å lære om hvordan terrorisme kan bekjempes. – De vet også at Israel ønsker fred, hevdet Netanyahu.

 

John Kerry har vært USAs utenriksminister i fire år, og har deltatt på Saban Forum fire ganger tidligere.

Ifølge et referat publisert 4. desember i Jerusalem Post, ga Kerry et inntrykk av å være frustrert da han svarte på spørsmål fra salen. Han holdt ikke noe eget innlegg eller tale på arrangementet.

I 2013 og 2014 forsøkte han i flere runder å få de israelske og palestinske lederne til å sette seg ned sammen ved forhandlingsbordet, uten å lykkes. Årsaken var at palestinerne nektet å delta dersom forhåndsbetingelsene deres ikke ble innfridd.

Kerry snakket til deltakerne på Saban Forum bare to timer etter at Netanyahu hadde sagt til de samme tilhørerne at bosetningene ikke er årsaken til fraværet av fred.

John Kerry hilser på Kaia, Netanyahu-familiens hund (Foto: GPO / Flickr.com)
John Kerry hilser på Kaia, Netanyahu-familiens hund (Foto: GPO / Flickr.com)

Advarte Netanyahu

Ifølge Kerry skal han ha hatt over 40 direkte møter og 375 samtaler som til sammen varte i over 130 timer med Netanyahu uten at det hadde ført til en reduksjon i den israelske boligbyggingen på Vestbredden.

– Israel er på vei mot et farlig sted. La oss ikke lure oss selv, du kan ikke bare tørke det bort ved å si at byggingen ikke har en effekt. Det har en effekt. Jeg er ikke her for å si at bosetningene er årsaken til konflikten. Det er de ikke. Men jeg kan heller ikke godta at de ikke er et hinder for fred, fortsatte Kerry.

Budskapet fra Kerry har vært det samme gjennom alle disse fire årene, nemlig at Israel ikke kan oppfylle løftene i selvstendighetserklæringen fra 1948 uten å inngå en varig fredsavtale med palestinerne slik at palestinerne får en egen stat.

Dette var siste gangen Kerry deltok på forumet som utenriksminister. Han advarte Netanyahu mot å “lure” israelerne ved å hevde at en fredsavtale med den arabiske verden kan oppnås før en tostatsløsning.

– Det kommer ikke til å bli noen separat fred mellom Israel og den arabiske verden, det vil jeg gjøre klart for dere alle, uten å først gå gjennom den palestinske prosessen og palestinsk fred, understreket Kerry.

 

Fortsatt støtte i FN

Etter å ha spurt deltakerne om å rekke opp hånden for å se hvor mange som tror på en enstatsløsning, kritiserte Kerry enkelte medlemmer av Netanyahus regjering som – ifølge Kerry – hadde kommet med “dypt urovekkende uttalelser” om at valget av Donald Trump ville bety en slutt på fredsprosessen. Det var forøvrig bare én person som rakte opp hånden.

Til tross for kritikken mot Netanyahu forsikret Kerry at Obama-administrasjonen fortsatt vil legge ned veto mot alle resolusjoner som er «ensidige, urettferdige og illegitime» mot Israel i FNs sikkerhetsråd.

– Den internasjonale frustrasjonen har nådd kokepunktet, noe som fører til at mange land i økende grad introduserer forslag til resolusjoner i Sikkerhetsrådet, avsluttet Kerry.

Statsminister Benjamin Netanyahu hadde med seg en illustrasjonsskisse på scenen, da han talte for FNs generalforsamling 27. september 2012. (Foto: J. Carrier, UN Photo)
Statsminister Benjamin Netanyahu advarte mot iranske atombomber da han talte til FNs generalforsamling 27. september 2012. (Foto: J. Carrier, UN Photo)

 

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Kilder:

Jerusalem Post

Times of Israel

Avskrift av samtalen mellom Haim Saban og Benjamin Netanyahu

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag