Yair Lapid: – Vi må bygge en høy mur mot palestinerne

Yair Lapid og hans parti er den største utfordreren til statsminister Benjamin Netanyahu, viser meningsmålinger. Han vil skille Israel fullstendig fra palestinerne.

Yair Lapid. (Foto: Mark Nakasone, flickr)
Yair Lapid. (Foto: Mark Nakasone, flickr)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

– Vi må få palestinerne ut av våre liv. Det vi må gjøre er å bygge en høy mur og få dem ut av syne, sa Yair Lapid i et nylig intervju med den israelske tv-kanalen Kanal 2. Intervjuet ble gjengitt i nettavisen Times of Israel lørdag 10. desember.

– Det blir ikke noen fred. Vi vil ikke ha to nasjoner pakket sammen i én stat, fortsatte han.

Yair Lapid er leder og stifter av sentrumspartiet Yesh Atid (“Det finnes en framtid”). Ved valget i 2013 fikk Yesh Atid 19 representanter og ble da det nest største partiet i Knesset. Da gikk de inn i en regjeringskoalisjon sammen med Likud.

Partiet er nå en del av opposisjonen etter at det fikk 11 representanter ved valget i 2015. Times of Israel skriver også at en ny meningsmåling gjennomført av Kanal 2 viste at Yesh Atid ville fått 25 representanter i Knesset dersom det var valg nå. Statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud vil også få 25 representanter.

I programmet “Møt pressen” hos Kanal 2 hevdet Yair Lapid at han selv og Yesh Atid er det eneste alternativet til statsminister Benjamin Netanyahu og Likud.

– I mange måneder har Yesh Atid vært det eneste alternative til den sittende regjeringen. Til syvende og sist, hvis man ser på tallene, så kan ikke noen andre enn meg konkurrere med Netanyahus regjering, sa Lapid.

Partilederen hevder Netanyahus regjering har glemt distriktene og utkantene i Israel.

– Vi må bevege oss fremover. Jeg var nylig i Kiryat Shmona (på grensen til Libanon), og de er blitt glemt. Det politiske systemet er ikke interessert i dem. Vi har et ekte engasjement for framtiden og vi planlegger ikke for bare fem år, sa Lapid.

Lapid avviste også uttalelser fra innenriksminister Aryeh Deri fra partiet Shas, og helseminister Ya’akov Litzman fra partiet United Torah Judaism, der de sverget at Lapid ikke vil bli statsminister.

– Jeg spiller ikke et spill hvor jeg tilbyr Israels innbyggere noe, og deretter forkaster alt bare for å bli med i en koalisjon. Det politiske systemet har snytt innbyggerne, og jeg vil ikke delta i dette spillet. Jeg mener at staten Israel bør komme sammen, men i stedet deler de oss og drar oss inn i døden. Vi må leve sammen, og derfor vil vi aller først forsøke å danne den største nasjonale koalisjonen hvis vi vinner [valget], sa Lapid.

Han avviste også muligheten for å stille i et valg som nummer to etter en annen kandidat.

– Dersom tidligere statsminister Menachem Begin hadde levd i dag, hadde jeg gjerne stilt som nummer 2, 3 eller 10, men meningsmålingen i Kanal 2 viser at jeg er det eneste alternativet til Netanyahu, sa Lapid.

I en nylig publisert pressemelding fra Yesh Atid krevde partiet at Knesset oppløses snarest, og at det holdes nyvalg. Bakgrunnen for kravet skal være splittelsen og uenighetene i Netanyahus koalisjon om et nytt lovforslag som skal hindre at boliger bygget på privateid palestinsk land blir revet. Den foreslåtte loven har blitt kalt bosetningsloven.

“Israels innbyggere fortjener mer. Israels regjering er fullstendig selvopptatt med sine egne politiske splittelser og annet enn det som er viktig for landets innbyggere. Det har ikke vært noen konkrete diskusjoner innen regjeringen over hvor landet er på vei, hverken når det gjelder økonomi, sikkerhet, sosialt eller diplomatisk”, het det i pressemeldingen.

Forrige artikkelTusener feiret Hamas-jubileum
Neste artikkelDavid Friedman blir USAs ambassadør i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -