– Vi må akseptere rettens avgjørelse

Forsvarsminister Avigdor Lieberman sier dommen mot IDF-soldaten må respekteres. Andre, både på venstre- og høyresiden, tar til orde for benådning.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman sier rettens avgjørelse må respekteres. (Foto: Miriam Alster, Flash90)
Forsvarsminister Avigdor Lieberman mener Mahmoud Abbas forsøker å lokke Hamas inn i en ny krig. (Foto: Miriam Alster, Flash90)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Det er kommet mange reaksjoner etter at IDF-soldaten Elor Azaria (19) onsdag ble funnet skyldig i forsettlig drap av en israelsk militærdomstol. En av dem som har kommet med en uttalelse, er Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman. Han sier rettens avgjørelse må aksepteres, selv om man ikke er enig i den. I tillegg oppfordrer han publikum til å slutte å angripe ledelsen i det israelske forsvaret.

Samtidig har flere politikere tatt til ordre for at 19-åringen skal bli benådet. En av dem er utdanningsminister Naftali Bennett fra det mest høyreorienterte partiet i Knesset, Bayit Yehudi.

– Jeg håper han blir frikjent. Hvis han ikke blir frikjent, bør han bli benådet med en gang og ikke havne i fengsel, sa Bennett i en radiosending før den enstemmige dommen ble kjent.

Kulturminister Miri Regev fra Likud-partiet har sagt at hun ønsker å ta opp saken med president Reuven Rivlin. Innenriksminister Aryeh Deri, fra det religiøst konservative partiet Shas, har sagt at presidenten bør la Azaria gå fri. Også politikere på venstresiden i israelsk politikk har tatt til orde for benådning av den drapsdømte soldaten. Shelly Yachimovich fra venstre-sentrumspartiet Zionist Union er den første fra opposisjonen som tar til orde for benådning.

I en uttalelse sier hun at retten har opptrådt profesjonelt og modig med å dømme soldaten for drap, men legger til at en slik dom vil føre til en stor splittelse i Israel, og mener derfor at presidenten bør benåde ham.

– Azarias smale skuldre vil ikke være i stand til å tåle tyngden av denne splittelsen, sier Yachimovich.

Den tidligere finansministeren Yair Lapid, fra partiet Yesh Atid, kritiserer sine politikerkolleger for uttalelsene de har kommet med i saken.

– Jeg oppfordrer alle til å få slutt på volden og stoppe de uansvarlige uttalelsene som kommer fra politikerne. Retten har tatt sin beslutning og vi har bare én rolle; å hindre en splittelse i vårt samfunn som skader forsvaret vårt. Staten Israel er mektig på grunn av vår fantastiske hær, våre offiserer og soldater, og fordi vi er et land bygget på lov og orden, sier han.

Forrige artikkelIDF-soldat dømt for forsettlig drap på uskadeliggjort terrorist
Neste artikkelMassiv økning i norsk eksport til Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.