Knesset-medlem skal ha smuglet telefoner inn til fengslede terrorister

Basel Ghattas risikerer å bli straffet etter å ha smuglet telefoner inn i fengsel. (Foto: Orrling/Wikipedia)
Basel Ghattas risikerer å bli straffet etter å ha smuglet telefoner inn i fengsel. (Foto: Orrling/Wikipedia)

Statsadvokaten i Israel, Avichai Mandelblit, ga torsdag klarsignal til tiltale mot Knesset-medlem Basel Ghattas (60). Den israelsk-arabiske politikeren er mistenkt for å ha smuglet mobiltelefoner og kodede beskjeder inn i fengsel til dømte palestinske terrorister. Det melder israelske medier.

Basel Ghattas, som sitter i Knesset for den arabiske felleslisten, ble pågrepet i desember og har sittet i husarrest siden. Politikeren er suspendert fra det israelske parlamentet mens etterforskningen pågår. Ghattas skal ha blitt oppdaget på overvåkningskamera mens han overleverte konvolutter til fanger i Ketziot-fengselet sør for Beersheba.

I et brev til Knessets ordfører (tilsvarende stortingspresident) Yuli Edelstein, leder av Knessets komité for interne saker Yoav Kisch og Ghatta personlig, skriver statsadvokaten at han har gitt politiet tillatelse til å tiltale politikeren. Politikeren ga opp sin parlamentariske immunitet 22. desember, bare timer før Knesset skulle stemme om å oppheve den.

En av fangene som Ghatta skal ha møtt i fengslet, er Walid Daka. Han soner en dom på 37 år etter at han i 1984 bortførte og drepte den 19 år gamle IDF-soldaten Moshe Tamam. Politikeren skal også ha hatt møter med Basel Ben Sulieman Bezre, som soner en 15 år lang dom for terroraktivitet. Så mye som tolv mobiltelefoner og 16 SIM-kort skal ha blitt smuglet inn i fengselet.

Ghattas har erkjent å ha overlevert konvolutter til fangene, og har innrømmet at han visste at overleveringen var brudd på fengselets regler, men benekter for at det er mobiltelefoner han har overlevert. Han påstår det var snakk om lesestoff til de innsatte. Også broren til politikeren er blitt arrestert i saken, mistenkt for å ha skaffet innholdet i konvoluttene.

Selv om Ghatta er utestengt fra komiteer og debatter i Knesset, får han beholde lønnen sin. I tillegg vil det ikke påvirke hans muligheter til stemme på saker som er til behandling. Dette er rettigheter som er beskyttet av israelske lover.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag