Boken om de store vendepunktene i Netanyahus politiske karriere

MIFF har lest ny biografi om Israels statsminister.
Bokens forside.
Bokens forside.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

BOKOMTALE: The Resistible Rise of Benjamin Netanyahu

Forfatter: Neill Lochery

Antall sider: 378

 

The Resistible Rise of Benjamin Netanyahu av Neill Lochery ble utgitt høsten 2016. I salgsomtalen på Amazon blir den presentert som «den første større profilen av Benjamin Netanyahu på engelsk».

Forfatteren er skotte og professor i Midtøsten- og Middelhavsstudier ved University College London. Han har tidligere skrevet flere bøker om andre verdenskrig og konflikten mellom Israel og palestinerne.

I sin bok om Netanyahu har Lochery valgt å fokusere på ni hendelser som han mener har vært mest avgjørende for statsministerens politiske karriere, fra Netanyahu ga tv-intervjuer på flytende amerikansk under Gulf-krigen i 1991 til han sikret seg sitt foreløpige siste gjenvalg i mars 2015. De som håper på en bok som pløyer inn i oppveksten og privatlivet til Netanyahu, vil bli skuffet. De grunnleggende biografiske episoder er med, men ellers er det en spinkel omtale av Netanyahus oppvekst i USA, studie- og militærtiden og de to første ekteskapene og samlivsbruddene. Fokuset er på den politiske karrieren fra begynnelsen av 1990-tallet.

Lochery vektlegger flere sider ved Netanyahu som er underkommunisert i Norge.

Fra han første gang ble valgt som statsminister i 1996 har Netanyahu bidratt til å amerikanisere israelsk politikk. Statsministeren har fått mer makt. Partiledere har fått mer innflytelse på bekostning av partiene og valgkampene blir styrt etter de beste og mest oppdaterte meningsmålings- og markedsføringskonsepter.

På lang sikt vil Netanyahu muligens kunne bli husket bedre for sin tid som finansminister (2003-2005) enn sine mange år som statsminister. Finansminister Netanyahu lykkes med å starte store endringer i israelsk økonomi i markedsliberal retning. I en presset økonomisk situasjon, forverret av volden under den andre intifadaen, stod Netanyahu i bresjen for kraftige nedskjæringer i statsbudsjettet. Reformene ble startskuddet på en langvarig økonomisk oppgang i Israel. Netanyahu mener også det la til rette for boomen i høyteknologien og investeringsviljen fra utlandet. Lochery mener Netanyahu har vist seg å være mer ideologisk drevet i økonomisk politikk enn i utenrikspolitikken. I forholdet til de nærmeste naboene har Netanyahu i stor grad valgt å bevare status-quo fremfor å ta store initiativer til endring.

Netanyahus far var historiker og ideolog som stod klart til høyre i israelsk politikk. Selv om Netanyahu er påvirket av faren, mener Lochery at statsministeren har vist en pragmatisk holdning i konflikten med palestinerne og andre naboer. «Igjen og igjen har Netanyahu gjort helomvendinger på viktige politikkområder. I mars 2015 ble hans avvisning av en palestinsk stat i et tv-intervju raskt erstattet med et tilbaketog og en gjentakelse til president Obama om hans forpliktelse på en tostatsløsning. Problemet verden har hatt med å forholde seg til Netanyahu, er ikke at han er en ideolog, men heller at han har vært for pragmatisk og villig til å endre mening for å score poeng hos viktige velgergrupper i Israel. Det er verdt å huske at Netanyahu har vunnet valg i Israel både ved å gå til sentrum (i 1996) og å gå til høyre (i 2015),» skriver Lochery.

Selv om han har vært statsminister lengre enn noen annen statsminister siden David Ben-Gurion, er Netanyahu fortsatt på mange måter en outsider i Israel, påpeker forfatteren. Netanyahu er annerledes enn de andre høyreorienterte statsministrene landet har hatt. Menachem Begin og Yitzhak Shamir kom fra relativt trange kår og levde enkelt. Netanyahus «amerikanske påvirkning har ført med seg en personlig materialisme». Etter at Lochery fullførte sin bok, har det kommet nye runder med korrupsjonsetterforskninger mot Netanyahu. Til slutt kan det bli hans amerikanske materialisme som feller ham.

Locherys bok gir en god oppsummering av mange av de fremste politiske drama i Israel de siste 25 årene. Boken bidrar til å forklare hvorfor israelske velgere gjentatte ganger har gitt Netanyahu fornyet tillit og hva som driver en av verdens mest kjente ledere.

Dersom du ikke ser kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelArbeiderpartiet snur og går inn for boikott
Neste artikkelAvduket minnesmerke for Dan Uzan i Israel
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise