Sterke reaksjoner etter at Netanyahu snudde om Vestmuren

For første gang i historien går Jewish Agency hardt ut mot Israels regjering.
Benjamin Netanyahu blir intervjuet av Lesley Stahl (Foto: Skjermdump fra video/CBS)
Benjamin Netanyahu blir intervjuet av Lesley Stahl (Foto: Skjermdump fra video/CBS)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

De siste mange årene har ikke-ortodokse jødiske retninger presset på for å få en ny kjønnsnøytral og åpen bønneseksjon ved Vestmuren. I 2013 ble et midlertidig bønnested åpnet og bygging av et nytt permanent bønnested pågår i den sørlige delen av Vestmuren.

Dette liker de ultraortodokse partiene i Benjamin Netanyahus koalisjon dårlig. De ultraortodokse anerkjenner ikke konservative og reformerte som legitime former for jødedom, og de avviser et kjønnsblandet bønnested.

Søndag ga statsministeren etter for press og regjeringen vedtok å utarbeide en ny plan som vil være akseptabel for de ultraortodokse partiene. En kompromissløsning vedtatt i 2016 er aldri blitt skikkelig iverksatt på grunn av motstanden fra de ultraortodokse partiene.

Regjeringens kuvending blir sett på som et klart løftebrudd blant konservative og reformerte, jødiske retninger som er de dominerende blant jøder i USA og som er på framvekst også i Israel.

– Regjeringens beslutning er i strid med visjonen til Israels grunnleggere og ånden i zionismen, sier Jewish Agency i en uttalelse. Det skal være første gang organisasjonen går direkte og offentlig imot et regjeringsvedtak, ifølge Times of Israel.

– Det er ikke tvil om at dette gjør meg irritert, sier Nathan Sharansky, leder for Jewish Agency.

– Statsministerens beslutning om å sette kompromissløsningen fra 2016 på vent er et slag mot hjertet og sjelen til verdens jøder, skriver David Horovitz, sjefsredaktør i Times of Israel.

Noen ultraortodokse talsmenn feiret regjeringens avgjørelse med å erklære at «reform-jøder aldri vil få et fotfeste» ved Vestmuren.

– Begge parter bruker sterke ord, men siste ord i saken er ikke sagt, skriver Yehuda Shlezinger i Israel Hayom. Nå vil regjeringen lage en ny plan, men så vil nok saken etter hvert også komme til Høyesterett, og der er det veldig tvilsomt at de ultraortodokse vil få viljen sin.

Knesset-medlem Elazar Stern fra sentrumspartiet Yesh Atid påpeker at saken om bønnestedet ved Vestmuren ikke var satt opp på agendaen til regjeringsmøtet søndag. Han ber riksadvokaten vurdere om saken var så viktig at statsminister Benjamin Netanyahu hadde lov til å reise saken og gjøre vedtak når regjeringens medlemmer ikke var bedre forberedt, skriver Ha’aretz.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise