Arbeiderpartiet vraket Isaac Herzog

Tidligere forsvarsminister Amir Peretz og Avi Gabbay kjemper om å bli ny partileder.

Zionist Union-leder Isaac Herzog. (Illustrasjonsfoto: Brookings Institution / Flickr.com / CC)
Isaac Herzog har blitt vraket av Arbeiderparti-velgerne. (Illustrasjonsfoto: Brookings Institution / Flickr.com / CC)

Det israelske Arbeiderpartiet vraker sin sittende leder Isaac Herzog etter at han har ledet partiet de siste fire årene. Det er klart etter primærvalg i Arbeiderpartiet tirsdag. Tidligere forsvarsminister Amir Peretz og tidligere minister for partiet Kulanu, Avi Gabbay, gikk videre til andre runde av valget. Siden ingen fikk over 40 prosent av stemmene, må det en ny runde til for å avgjøre hvem som skal lede partiet.

Peretz fikk 32 prosent av stemmene, mens nykommeren Gabbay fikk 27 prosent av stemmene. Herzog fikk bare 16,7 prosent av stemmene. Etter nederlaget gratulerte han de to kandidatene som gikk videre til neste runde. Mandag skal det avgjøres hvem som blir den nye lederen for Arbeiderpartiet.

– Medlemmene i Arbeiderpartiet har sagt sitt. Jeg respekterer deres beslutning, sa Herzog i en uttalelse, ifølge den israelske avisen Times of Israel.

Mange har kritisert Herzog for å være for lite karismatisk. Mange velgere på venstresiden ønsker en leder som kan utfordre sittende statsminister Benjamin Netanyahu. Men det blir ikke lett. På målingene ligger partiet an til å vinne mellom 10 og 12 av setene i parlamentet. I dag er partiet nest størst med 24 seter.

– Jeg er stolt over hva jeg har fått til og jeg er overbevist om at jeg vil vinne også den andre runden. Etter det vil vi erstatte Netanyahu, sa Peretz tirsdag kveld.

Mens Arbeiderpartiet stuper på målingene går mange av partiets tidligere velgere til sentrumspartiet Yesh Atid. Per dags dato er det de som ligger an å bli den største utfordreren til høyrepartiet Likud, som i dag leder en koalisjonsregjering.

Tidligere forsvarsminister Amir Peretz leder kampen for å bli ny partileder.
Tidligere forsvarsminister Amir Peretz leder kampen for å bli ny partileder. (Foto: Flickr)
Forrige artikkelIsraelske soldater fjernet terrormonument i Jenin, men Fatah-partiet vil sette det opp igjen
Neste artikkelNTB fortsetter med sin demonisering av verdens eneste jødiske stat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.