Kan han beseire Benjamin Netanyahu?

Nykommeren Avi Gabbay vant valget i det israelske Arbeiderpartiet. Nå venter en tøff oppgave.

Det var outsideren Avi Gabbay som til slutt ble valgt til ny leder av arbeiderpartiet. (Foto: Faksimile Facebook)
Det var outsideren Avi Gabbay som til slutt ble valgt til ny leder av arbeiderpartiet. (Foto: Facebook)

Han blir omtalt som Israels svar på den franske presidenten Emmanuel Macron. Mandag vant nykommeren Avi Gabbay valget i det israelske Arbeiderpartiet mot partiveteranen Amir Peretz. Gabby og Peretz gikk videre til andre runde i primærvalget etter blant annet å ha slått ut den sittende lederen Isaac Herzog i første runde. Mandag ble Gabbay valgt til ny leder med 52,4 prosent av stemmene.

50 år gamle Gabbay er en tidligere forretningsmann med relativt liten erfaring fra politikken. I 2014 var han med på å danne sentrum-høyre-partiet Kulanu. Partiet vant ti seter i den israelske nasjonalforsamlingen og Gabbay var i 2015 til 2016 miljøvernminister i Benjamin Netanyahus høyreregjering. Han trakk seg fra stillingen i protest da Netanyahu utnevnte Avigdor Lieberman fra høyrepartiet Yisrael Beiteinu til forsvarsminister. I desember 2016 meldte han overgang til Arbeiderpartiet.

Selv om mange i partiledelsen ønsket Peretz som ny partileder, har partiet lovet at de vil stille seg bak den nye lederen i kampen om å vinne tilbake makten i Israel. Ikke siden Ehud Barak var statsminister fra 1999 til 2001 har Arbeiderpartiet sittet med makten i Israel. Nå håper partiet at Gabbay er mannen som skal klare å beseire høyresiden og sittende statsminister Benjamin Netanyahu.

Men det blir en tøff oppgave. På meningsmålingene sliter partiet i motvind.

Den tidligere statsministeren Ehud Barak er likevel optimistisk etter valget av Gabbay, som han mener tyder på en revolusjon innad i Arbeiderpartiet. På Twitter skriver Barak at han tror den nye utfordreren vil få Netanyahu til å svette.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise