Kan han beseire Benjamin Netanyahu?

Nykommeren Avi Gabbay vant valget i det israelske Arbeiderpartiet. Nå venter en tøff oppgave.

Det var outsideren Avi Gabbay som til slutt ble valgt til ny leder av arbeiderpartiet. (Foto: Faksimile Facebook)
Det var outsideren Avi Gabbay som til slutt ble valgt til ny leder av arbeiderpartiet. (Foto: Facebook)

Han blir omtalt som Israels svar på den franske presidenten Emmanuel Macron. Mandag vant nykommeren Avi Gabbay valget i det israelske Arbeiderpartiet mot partiveteranen Amir Peretz. Gabby og Peretz gikk videre til andre runde i primærvalget etter blant annet å ha slått ut den sittende lederen Isaac Herzog i første runde. Mandag ble Gabbay valgt til ny leder med 52,4 prosent av stemmene.

50 år gamle Gabbay er en tidligere forretningsmann med relativt liten erfaring fra politikken. I 2014 var han med på å danne sentrum-høyre-partiet Kulanu. Partiet vant ti seter i den israelske nasjonalforsamlingen og Gabbay var i 2015 til 2016 miljøvernminister i Benjamin Netanyahus høyreregjering. Han trakk seg fra stillingen i protest da Netanyahu utnevnte Avigdor Lieberman fra høyrepartiet Yisrael Beiteinu til forsvarsminister. I desember 2016 meldte han overgang til Arbeiderpartiet.

Selv om mange i partiledelsen ønsket Peretz som ny partileder, har partiet lovet at de vil stille seg bak den nye lederen i kampen om å vinne tilbake makten i Israel. Ikke siden Ehud Barak var statsminister fra 1999 til 2001 har Arbeiderpartiet sittet med makten i Israel. Nå håper partiet at Gabbay er mannen som skal klare å beseire høyresiden og sittende statsminister Benjamin Netanyahu.

Men det blir en tøff oppgave. På meningsmålingene sliter partiet i motvind.

Den tidligere statsministeren Ehud Barak er likevel optimistisk etter valget av Gabbay, som han mener tyder på en revolusjon innad i Arbeiderpartiet. På Twitter skriver Barak at han tror den nye utfordreren vil få Netanyahu til å svette.

Forrige artikkelIsraelstevne på høyfjellet
Neste artikkel55 prosent vil endre religiøs status quo
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.