Kompromiss i regjeringen, men nyvalg er fortsatt aktuelt

Spørsmålet er hva Benjamin Netanyahu ønsker.

Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
 
Støtter DU det jødiske folkets rett til et nasjonalt hjemland? Klikk her for å bli medlem av MIFF fra kun kr. 4,- per uke

I helgen raste ryktene om en regjeringskrise i Israel. De ultraortodokse partiene truet med at de ikke ville støtte statsbudsjettet for 2019 dersom det ikke ble vedtatt en lov som sikrer fritak for vernepliktstjeneste for studenter ved yeshivaer (bibelskoler). Finansminister Moshe Kahlon truet på sin side med å gå ut av koalisjonen dersom statsbudsjettet ikke ble vedtatt.

Mandag morgen kommer det meldinger om at kompromisser er funnet. Lederne i United Torah Judaism har godtatt at deres Knesset-representanter kan stemme for statsbudsjettet. Samtidig blir avtalen som statsminister Benjamin Netanyahu fremforhandlet med de ultraortodokse partiene forkastet av forsvarsminister Avigdor Lieberman. Hans sekulære parti, Israel Beiteinu, ønsker ikke at yeshiva-studenter skal få noen fritak.

Det neste valget i Israel skal etter planen bli avholdt i november 2019. Knesset kan imidlertid velge å oppløse seg selv tidligere og utløse nyvalg. Dersom regjeringskoalisjonen fortsetter å slå sprekker, kan Knesset bli oppløst allerede på onsdag, og da vil et nyvalg sannsynligvis bli avholdt i slutten av juni.

Statsminister Benjamin Netanyahu kan være interessert i å framskynde valget. Likud ligger svært godt an på meningsmålingene. I tillegg håper nok Netanyahu at en fornyet tillit fra folket vil kunne hjelpe ham til å motstå press om å gå av på grunn av de pågående korrupsjonsetterforskningene.

Forrige artikkelKom for å høre Anat Berko på MIFFs Israelkonferanse siste helg i april
Neste artikkelThe Israel model is the solution to the refugee crisis
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.