Kompromiss i regjeringen, men nyvalg er fortsatt aktuelt

Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

I helgen raste ryktene om en regjeringskrise i Israel. De ultraortodokse partiene truet med at de ikke ville støtte statsbudsjettet for 2019 dersom det ikke ble vedtatt en lov som sikrer fritak for vernepliktstjeneste for studenter ved yeshivaer (bibelskoler). Finansminister Moshe Kahlon truet på sin side med å gå ut av koalisjonen dersom statsbudsjettet ikke ble vedtatt.

Mandag morgen kommer det meldinger om at kompromisser er funnet. Lederne i United Torah Judaism har godtatt at deres Knesset-representanter kan stemme for statsbudsjettet. Samtidig blir avtalen som statsminister Benjamin Netanyahu fremforhandlet med de ultraortodokse partiene forkastet av forsvarsminister Avigdor Lieberman. Hans sekulære parti, Israel Beiteinu, ønsker ikke at yeshiva-studenter skal få noen fritak.

Det neste valget i Israel skal etter planen bli avholdt i november 2019. Knesset kan imidlertid velge å oppløse seg selv tidligere og utløse nyvalg. Dersom regjeringskoalisjonen fortsetter å slå sprekker, kan Knesset bli oppløst allerede på onsdag, og da vil et nyvalg sannsynligvis bli avholdt i slutten av juni.

Statsminister Benjamin Netanyahu kan være interessert i å framskynde valget. Likud ligger svært godt an på meningsmålingene. I tillegg håper nok Netanyahu at en fornyet tillit fra folket vil kunne hjelpe ham til å motstå press om å gå av på grunn av de pågående korrupsjonsetterforskningene.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag