Israels forsvarsminister trekker seg

Avigdor Lieberman var uenig i våpenhvilen med Hamas. Nå ønsker han nyvalg.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman tror de siste ukers uroligheter langs Gazastripen nå er over. (Foto: Flickr)
Avigdor Liberman trekker seg som forsvarsminister etter uenighet med statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Flickr)

Onsdag kunngjorde Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman at han trekker seg fra regjeringen. Lieberman skal ha vært svært uenig med statsminister Benjamin Netanyahu om å inngå en våpenhvile med Hamas, etter at det ble skutt over 460 raketter mot Israel i løpet av bare 25 timer.

– Det som skjedde i går med våpenhvilen med Hamas var at vi kapitulerte for terror. Det er ingen annen måte å si det på. Vi kjøper kortsiktig fred og ro, men prisen er en alvorlig svekkelse av landets sikkerhet på lang sikt, fortalte Lieberman pressen da han kunngjorde avgangen sin.

I tillegg til å være uenig i våpenhvilen med Hamas skal Lieberman også ha vært uenig i avgjørelsen om å tillate at Qatar får levere bensin og penger til Gazastripen. Han skal også ha vært oppgitt over at rivingen av den ulovlige beduinlandsbyen Khan al-Ahmar er blitt utsatt. Lieberman mener at han som forsvarsminister ikke har hatt nok makt og innflytelse i sikkerhetsspørsmål.

Den avtroppende forsvarsministeren mener dagens regjering bør bli oppløst og at det bør bli lyst ut nyvalg. Den overraskende kunngjøringen kom etter at Liebermans parti Yisrael Beytenu hadde et gruppemøte onsdag.

Dagen før hadde Lieberman kommet med offentlig kritikk av statsminister Benjamin Netanyahu for at han gikk med på en våpenhvile med Hamas.

Partiet The Jewish Home krever nå at utdanningsminister Naftali Bennett overtar stillingen som forsvarsminister, men et slikt krav blir avvist av Likud-minister Tzachi Hanegbi. Likud på sin side ønsker at statsminister Netanyahu får ansvaret også for forsvarsdepartementet. I alle fall midlertidig.

Kravet om nyvalg blir avvist av Likud, som er det klart største partiet i koalisjonen. Til tross for at Liebermans parti trolig vil trekke seg fra koalisjonen vil regjeringen fortsatt ha et syltynt flertall i Knesset.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise