Regjeringspartnere ønsker nyvalg

Etter forsvarsministerens avgang er det flere i regjeringen som vil til urnene.

Det 22. Knesset som ble valgt 17. september 2019 ble det mest kortvarige i Israels historie. (Foto: Kobi Gideon /CC)
Det 22. Knesset som ble valgt 17. september 2019 ble det mest kortvarige i Israels historie. (Foto: Kobi Gideon /CC)

Finansminister Moshe Kahlon fra partiet Kulanu og innenriksminister Aryeh Deri fra partiet Shas oppfordrer statsminister Benjamin Netanyahu til å lyse ut nyvalg. De to partiene i regjeringskoalisjonen mener valg er det «mest ansvarlige» etter at Avigdor Lieberman og partiet Yisrael Beitenu trakk seg fra koalisjonen. Regjeringen har nå bare 61 av de 120 setene i parlamentet.

– Sånn som situasjonen er nå, så vil det beste for innbyggerne av Israel og for den israelske økonomien være å avholde et valg så snart som mulig, skal Kahlon ha sagt til Netanyahu, ifølge kilder tett på finansministeren.

Lieberman trakk seg onsdag som forsvarsminister og trakk samtidig partiet sitt ut av regjeringskoalisjonen etter uenighet om våpenhvilen med Hamas.

Med bare to stemmer overvekt i parlamentet mener finansminister Kahlon at dette er riktig tidspunkt for å lyse ut valg, slik at landet kan få en mer stabil regjering. Valgsystemet i Israel fungerer slik at det må avholdes et nytt parlamentsvalg innen 5. november 2019, men det kan også skje tidligere hvis nasjonalforsamlingen Knesset bestemmer seg for det.

Også Deri fra det ultraortodokse Shas-partiet ønsker nytt valg velkommen. Begge partiene er viktige koalisjonspartnere for statsminister Netanyahu.

Samtidig har partiet The Jewish Home og partileder Naftali Bennett kommet med et ultimatum om at de vil trekke seg fra regjeringen hvis de ikke får overta den ledige posisjonen som forsvarsminister i Israel.

Netanyahus parti Likud, det klart største i koalisjonen, har derimot ikke noe ønske om at velgerne skal gå til urnene nå. De ønsker ikke et valg i en tid hvor landet står midt i en spent sikkerhetssituasjon.

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)
Klarer Netanyahus regjeringskoalisjon å overleve, eller blir det nyvalg? (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)
Forrige artikkelUkentlig Israel-demonisering og dehumanisering av jøder i Sogn Avis
Neste artikkelPalestinsk politisjef ble suspendert etter at dette bildet spredde seg
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.