9. april blir det nyvalg i Israel

Dagens israelske regjering har styrt landet i tre og et halvt år. I april blir det nyvalg, sju måneder før valgperioden utløper.

Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Etter en debatt på over seks timer onsdag 26. desember stemte 102 av totalt 120 parlamentarikere i det israelske Knesset for en lov som sier at nasjonalforsamlingen vil oppløse seg selv, og at det neste valget vil bli avholdt 9. april 2019. Det meldte Times of Israel samme dag.

Det var turist- og immigrasjonsminister Yariv Levin fra Likud som presenterte loven, som bare to Likud-representanter stemte imot. Levin omtalte regjeringens periode som “fire utrolige og enestående år i tjeneste for det israelske folk”.

– Denne regjeringen og dette Knesset har forbedret befolkningens liv og Israels status, på samme måte som den neste – under Likuds ledelse – vil gjøre det, sa Levin.

Turistminister Yariv Levin. (Foto: Facebook)
Turist- og Immigrasjonsminister Yariv Levin. (Foto: Facebook)

Tzipi Livni, som leder opposisjonen, sa at for henne hadde de fire siste årene vært “preget av en følelse av skrekk og frykt for fremtiden for det israelske demokratiet”.

Hun la til at det nye valget gir befolkningen “et håp om at vi omsider kan forandre dette korrupte lederskapet som har svertet bildet av Israel”.

Tzipi Livni gir slipp på avtalen om å bli statsminister. (Foto: Flickr CC)
Tzipi Livni. (Foto: Flickr CC)

Det var mandag 24. desember at statsminister Benjamin Netanyahu og lederne for de fem partiene i koalisjonsregjeringen erklærte at de var blitt enige om å fremskynde Knesset-valget neste år fra 5. november til 9. april.

Erklæringen kom etter at Knesset-medlem Yair Lapid fra opposisjonspartiet Yesh Atid på mandag annonserte at partiet han leder ville stemme imot regjeringens lovforslag om militær verneplikt for ultraortodokse jødiske menn. Som begrunnelse sa han at “regjeringen i hemmelighet forbereder en avtale som vil endre lovens intensjon”.

Yesh Atids grunnlegger og partileder Yair Lapid. (Foto: Wikimedia Commons)
Yair Lapid. (Foto: Wikimedia Commons)

I begynnelsen av desember innvilget Israels høyesterett den israelske regjeringens anmodning om forlenget frist for å få vedtatt den omstridte loven. Men i stedet for fire måneders forlengelse, slik regjeringen ønsket, ble fristen bare forlenget med én og en halv måned, til 15. januar.

Dersom fristen ikke hadde blitt forlenget av Israel høyesterett i desember ville flere tusen Yeshiva-studenter vært aktuelle for innkalling til militær vernepliktstjeneste.

Ifølge flere nye spørreundersøkelser fra tirsdag 25. desember ligger statsminister Netanyahu godt an til å bli gjenvalgt, selv om han ikke er særlig populær blant velgerne. De fleste israelere mener at han ikke bør bli ny statsminister, men langt færre vil ha en av de andre kandidatene.

Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

Mange israelere venter nå i spenning på om riksadvokat Avichai Mandelblit før valget vil reise tiltale mot Netanyahu for bestikkelser og korrupsjon, slik politiet har bedt om.

Forrige artikkelEt år med mange skritt i riktig retning
Neste artikkelIsraels «største forfatter» er død
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.