Nyvalget har ført til politisk drama

Gamle allianser oppløses og nye partier etableres. Mange posisjoner seg til nyvalg.

Naftali Bennet, Ayelet Shaked og Caroline Glick fra New Right-partiet. (Foto: Hayamin Hehadash)
Naftali Bennet, Ayelet Shaked og Caroline Glick fra New Right-partiet. (Foto: Hayamin Hehadash)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det har vært store endringer i det politiske landskapet i Israel etter at det 26. desember ble bestemt at det skal holdes nyvalg innen 9. april 2019.

 

Endringer på høyresiden

De to fremtredende politikerne Naftali Bennett og Ayelet Shaked, begge ministre i dagens regjeringskoalisjon, har brutt med partiet Jødisk Hjem og startet partiet Hayemin Hehadash. Det nye partiet vil i likhet med Jødisk Hjem høre til langt til høyre i israelsk politikk, men vil ha både religiøse og sekulære kandidater på listen sin. En av utfordringene til Jødisk Hjem er at de har slitt med å få stemmer fra sekulære israelere på høyresiden. Det er disse velgerne Bennett og Shaked ønsker å nå med sitt nye parti.

Hayemin Hehadash har også fått den kjente journalisten og redaktøren Caroline Glick til å stille som kandidat for partiet til valget i april, skriver Jerusalem Post. Glick var også aktuell for Benjamin Netanyahus parti Likud ved valget i 2015, men ble angivelig vraket på grunn av at hun hadde vært svært kritisk mot Netanyahu i noen av hennes artikler i avisen.

Naftali mener partiet deres nå består av et drømmelag på høyresiden.

 

Endringer på venstresiden

Også på venstresiden skjer det store ting i israelsk politikk. Nylig bestemte leder av Zionist Union, Avi Gabby, å oppløse sentrum-venstre-alliansen mellom det israelske Arbeiderpartiet og Hatnua. Bruddet skal ha kommet helt overraskende på Tzipi Livni, leder av Hatnua, og hennes partifeller. Det er mange som tror Gabbay har brutt med Livni fordi han ønsker en allianse med den tidligere sjefen for det israelske forsvaret, Benny Gantz, som har startet sentrumspartiet Israel Resilience Party.

Meningsmålinger viser at et mulig samarbeid mellom Gantz og et annet sentrum-venstre-parti vil kunne true Netanyahu og høyresiden om regjeringsmakten.

Men foreløpig ligger Netanyahu og høyrepartiet Likud best an på målingene.

Også den tidligere forsvarsministeren Moshe Ya’alo har startet sitt eget politiske parti. Navnet på partiet blir Telem, et akronym for The National Statesmanlike Movement.

Israels forsvarssjef Benny Gantz. (Foto: IDF / Flickr.com.)
Israels tidligere forsvarssjef Benny Gantz er på vei inn i politikken. Gantz er svært populær på meningsmålinger. (Foto: IDF)
Forrige artikkelI løpet av 2018 ble det skutt 1000 raketter fra Gazastripen mot Israel
Neste artikkel315 omkom i trafikken i 2018
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.