Nytt arabisk parti vil bygge bro mellom israelere og palestinere

New Horizon ønsker å utfordre den mer radikale arabiske felleslisten.

Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Et nytt arabisk parti kaster seg inn i valgkampen i forkant av valget 9. april. Partiet New Horizon sier de ønsker å være et moderat alternativ til den mer radikale arabiske felleslisten Joint Arab List, skriver avisen Israel Hayom.

Ifølge israelske medier ble New Horizon registrert hos Justisdepartementet i midten av desember som et «arabiske sentrumsparti». Partiets politikk skal være å «forene det ideologiske gapet mellom moderate arabere og jøder, forbedre statusen til israelske arabere og arbeide for en nasjonal plan for å løse boligmangelen i den arabiske sektoren av det israelske samfunnet».

Partiets grunnlegger, 62 år gamle Salman Abu Ahmad fra Nasaret, sier partiets kandidater til valget vil bestå av israelske arabere fra hele Israel.

Andre saker på programmet er en forbedring av utdanningssystemet, bekjempelse av kriminalitet og vold i det arabiske samfunnet, en styrking av kvinners status i det arabiske samfunnet, arbeide for en historisk forsoning mellom israelere og palestinere og arbeide for fred med arabiske stater.

Rundt 20% – drøyt to millioner – av befolkningen i Israel er arabere.

Selv om partiet ønsker å ha en bredere appell enn den arabiske felleslisten, en allianse bestående av partiene Balad, Ra’am-Ta’al og Hadash, utelukker ikke Abu Ahmad å bli med i alliansen hvis partiet blir valgt inn i Knesset.

Den arabiske felleslisten fikk 13 av de 120 setene i Knesset ved valget i 2015. På meningsmålinger ligger fraksjonen an til å få 12 seter i april.

Etter at nyvalget ble varslet har det skjedd store endringer i israelsk politikk.

Forrige artikkelEuropean Youth Forum: Norske ungdomsorganisasjoners dobbeltstandard mot Israel er antisemittisme
Neste artikkelHvorfor det er helt riktig å nekte Fathi El-Abed adgang til MIFF-møte
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.