Meningsmålinger gir gode utsikter for Netanyahu og høyresiden

14 partier ligger an til å bli valgt inn i det israelske parlamentet.

Benjamin Netanyahu ligger på meningsmålingene godt an til bli gjenvalgt som israelsk statsminister. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu ligger på meningsmålingene godt an til bli gjenvalgt som israelsk statsminister. (Foto: GPO)

En fersk meningsmåling publisert i avisen Ha’aretz viser at Benny Gantzs nye sentrumsparti Israel Resilience Party ligger an til å få 22 seter i det israelske parlamentet Knesset ved valget 9. april. Bare Netanyahus parti Likud ligger bedre an på målingene, med 30 seter innenfor rekkevidde.

Det israelske arbeiderpartiet er i ferd med å forsvinne fra det politiske landskapet. De ligger an til å få fem seter, bare ett over sperregrensen.

Det er en uke siden den tidligere IDF-sjefen Benny Gantz sin første politiske tale. Meningsmålingen er tatt opp etter at Gantz presenterte sin politiske plattform og viser at han verken har vunnet eller tapt velgere etter sin politiske jomfrutale. Partiet hans lå an til å få 22 seter også før talen.

Selv om Gantz puster Likud og Benjamin Netanyahu i nakken er det en god måling for den sittende statsministeren. Hans regjeringskoalisjon ville beholdt makten hvis det var valg i dag, med 64 av 120 seter i parlamentet.

Den største frykten for Netanyahu er at en eller to av partiene som er naturlige samarbeidspartnere i hans regjeringskoalisjon ikke kommer over sperregrensen. Det vil kunne endre maktbalansen i israelsk politikk. Men foreløpig ser Netanyahu ut til å kunne ta det med ro. Partiene ligger foreløpig trygt over sperregrensen på 3,25 prosent.

Dermed er det foreløpig lite som tyder på at en sentrum-venstre-koalisjon vil klare å ta makten fra Netanyahu og høyresiden. Israel Resilience Party vil sammen med Arbeiderpartiet (5 seter), Yesh Atid (9 seter) og Meretz (5 seter) bare få 41 seter ifølge meningsmålingen. Høyresiden har allerede vunnet valget, skriver Miri Shalem i en kommentar i Yedioth Ahronoth.

Totalt ligger 14 partier an til å bli valgt inn i Knesset ved valget 9. april.

Forrige artikkelBli med inn i Israels største skog
Neste artikkelDette gjerdet skal forhindre at terrorister kommer inn i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.