Arbeiderpartiet er med på å bringe rå løgnpropaganda til Stortinget

Frode Jacobsen, leder i Oslo Arbeiderparti, sammen med partileder Jonas Gahr Støre. (Foto: Bernt Sønvisen, flickr)
Frode Jacobsen, leder i Oslo Arbeiderparti, sammen med partileder Jonas Gahr Støre. (Foto: Bernt Sønvisen, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Lørdag 30. mars skal en rekke anti-israelske organisasjoner arrangere «støttemarkering for Palestina» i Oslo. Det starter på Eidsvoll plass, før demonstrantene skal gå «i samlet flokk til den israelske ambassaden». Redd Barna og Norges Handikapforbund skal marsjere i støtte til voldelige angrep mot Israel, skrev MIFF 19. mars.

Israelske myndigheter har samlet noen tall for angrep som har kommet fra Gaza-stripen det siste året: 1.233 raketter og granater, 600 brannbomber, 94 veibomber, 18 skyteangrep og 1963 ildspåsettelser som har brannskadet 35 kvadratkilometer i Israel. Dette er større enn arealet til åtte norske kommuner, og tilsvarer nesten arealet til Oppegård kommune i Akershus.

Fredag 29. mars melder Palestinakomiteen at soulartisten Sofian skal framføre sin sang Jailhouse foran Stortinget. For to uker siden ble den samme sangen framført på NRK Lindmo. MIFF påviste at teksten er rå løgnpropaganda.

Blant organisasjonene som har sluttet seg til demonstrasjonen 30. mars, finner man nå Oslo Arbeiderparti, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, Norges Kristelige Studentforbund, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Fredsråd.

«Jødene, som for øvrig tok livet av Jesus», skrev Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti i en Facebook-kommentar onsdag 4. april 2018. Klassisk antisemittisme fra Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti, påpekte MIFF en drøy halvtime senere. I første omgang møtte Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti kritikk av sin kommentar med sletting og utestengelser, men etter om lag tre timer ble den slettet. Dagen etter beklaget Oslo Aps leder, Frode Jacobsen, kommentaren.

Lørdag 30. mars stiller Oslo Arbeiderparti seg bak en demonstrasjon hvor en sangtekst anklager Israel for å holde palestinerne i en konsentrasjonsleir. «Det er verre enn apartheid, det er folkemord,» heter det i sangen.

 

Det er god grunn til å gjenta MIFFs faktasjekk fra 18. mars

Palestinerne på Gaza og Vestbredden ligger på 119. plass av 189 land som FN rangerer i sin levekårsindeks for 2018. Algeries naboland Marokko ligger på 123. plass, men Sofian laget ingen sang om dem. To av Algeries naboland i sør – Mali og Niger – ligger på henholdsvis 182. og 189. plass. Hvis 119. plass er en konsentrasjonsleir, hva er da 189. plass?

I 1914 var det om lag 600.000 arabere i landområdet Palestina. I dag er det over 6.000.000 arabere, som nå i stor grad definerer seg som palestinere, i det samme landområdet – Israel, Gaza og Vestbredden. Kanskje Lindmo selv kan svare på, hvordan en tidobling av befolkningen kan bli folkemord?

Sveitsiske Jacques De Maio, som leder Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og i de palestinske selvstyremyndighetene, avviser anklagene om at det finnes noen form for apartheid i Israel eller på Vestbredden. Svertekampanjen om Israel som apartheid-stat begynte allerede under den kalde krigen og har pågått i årevis, men nå tar verdens største hjelpeorganisasjon et oppgjør med anklagene.

– Røde Kors kjenner veldig godt til det regimet som styrte Sør-Afrika under apartheidperioden, og vi svarer til alle dem som anklager Israel for det samme: Nei, det er ikke noe apartheid i Israel. Det er ikke noe regime som tror på en overlegen rase eller som nekter grunnleggende menneskerettigheter til én spesiell gruppe mennesker på grunn av deres påståtte underlegenhet. Det er en blodig nasjonal konflikt, hvor det mest fremtredende og tragiske er en årelang okkupasjon. Men det er ikke noe apartheid, sier De Maio i et intervju.

I tillegg til å avvise apartheid-anklagen mot Israel, avviser Røde Kors-sjefen også at den israelske hæren har en stående ordre om å skyte og drepe mistenkte terrorister, som enkelte politiske elementer har prøvd å overbevise dem om. Organisasjonen har gjennomført flere intervjuer for å avdekke om det var noe sannhet i anklagene.

– I motsetning til sikkerhetsregimet i mange andre land, inkludert vestlige, gir Israel oss rask adgang til høytstående militære tjenestemenn, fengsel og andre sikkerhetstjenester. Vi har en produktiv, effektiv og profesjonell dialog med dem, sier De Maio, som gjentatte ganger skryter av israelske myndigheters åpenhet.

Organisasjonen Gisha, som kjemper for palestinernes bevegelsesfrihet, opplyser at over 12.000 palestinere dro ut av Gaza til Israel og Vestbredden i desember 2018 alene – om lag 2997 pasienter med følge, 7910 handelsmenn og 1.495 andre. Samme måned gjorde 9.327 personer innreise eller utreise gjennom Rafah-grensestasjonen til Egypt. Over Allenby-broenkan palestinerne på Vestbredden normalt ta seg fritt inn og ut til Jordan.

Sofian tegner et falskt bilde av palestinernes livssituasjon, og så spør han hva de har gjort for å fortjene det. Den enkelte palestiner kan selvsagt ikke holdes ansvarlig, men palestinernes ledere har for eksempel støttet Adolf Hitlers utryddelsesprogram av jødene under andre verdenskrig, forsøkt å jage jødene i mandatområdet på sjøen etter andre verdenskrig, tatt initiativ til tusenvis av infiltrasjons- og terrorangrep etter 1948 (derfor gjerdene og murene), støttet sekulære og religiøse diktatorer i kriger mot Israel og avvist en lang rekke kompromisstilbud fra Israel helt fram til i dag. Uten at han nevner Israel spesielt, er budskapet klart: All den reelle og innbilte elendigheten han ser hos palestinerne holder han Israel ansvarlig for.

 

Effekten

Sofian er ikke alene om å abonnere på ville konspirasjonsteorier om Israel. 50 prosent av norske muslimer mener «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig». For den generelle norske befolkningen er tallet 32 prosent. 25 prosent av norske muslimer mener at «så lenge staten Israel finnes, kan det ikke bli fred». 21 prosent av den generelle norske befolkningen sier det samme.

Når Lindmo og NRK gir en plattform til Sofian og «Jailhouse», bidrar de ikke bare til å spre fake news. De skaper ikke bare Israel-hat, men også jødehat. Nordmenn lar, mer enn andre europeere, sin holdning til jøder bli påvirket av handlinger gjennomført av staten Israel. Ingen andre forklarer oftere vold mot jøder i eget land med anti-israelske holdninger.

Budskapet som Lindmo klappet for på fredag er livsfarlig, spesielt for norske jøder. Hele 12 prosent av den generelle norske befolkningen sier trakassering og vold rettet mot jøder kan forsvares når en tenker på hvordan Israel behandler palestinerne. I den norske muslimske befolkningen er støtten 21 prosent. 

Når man skaper løgnbilder av hvordan Israel behandler palestinerne, mater man trollene som i framtiden kan komme til å bruke vold mot norske jøder.

 

Tilsluttede organisasjoner, ifølge Palestinakomiteen, kl. 13.30 fredag 29. mars:

Oslo Arbeiderparti

Norsk Bonde- og Småbrukarlag

Fellesforbundet

Changemaker

Redd Barna

Stiftelsen Karibu

Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Kvekerhjelp

Saabels Venner i Norge

Palestinske barn i israelske fengsler

Norges Handikapforbund

Rød Ungdom

Bestemødre for Fred

SAIH – Studentenes og Akademikerenes Internasjonale Hjelpefond

Unge Venstre

EL og IT Forbundet

Sosialistisk Ungdom

Attac Norge

Norske Kirkeakademier

Aftenpostens grafiske klubb

Arbeidernes ungdomsfylking (AUF)

Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere

Handel og Kontor i Norge

Oslo/Akershus Handel og Kontor

Industri Energi

LO i Oslo

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Oslo og Akershus

Norges Kommunistiske Parti

Norges Kristelige Studentforbund

Norsk Jernbaneforbund

Norsk Transportarbeiderforbund

Oslo Bygningsarbeiderforening

Oslo Grafiske Fagforening

Oslo Senterungdom

Palestine Network Norway

Rødt

Sosialistisk Venstreparti

TeoLOgene

Ungkommunistene i Norge

Miljøpartiet De Grønne

Forbundet for kunst og kultur (Creo)

Latin-Amerikagruppene i Norge

Welcome Refugees to Norway

Fatah Norge

The Palestinian Prisoners Society in Norway

Norsk Tjenestemannslag

Norsk Tjenestemannslag ved Universitetet i Oslo

Norges Fredsråd

Palestinske Kvinneforeningen

Den Kvinnelige Arabiske Union i Norge

Palestine Youth Forum

Fagforbundet OsloGi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag