Hva skjer etter Knesset-valget?

Seks scenarier.

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)
Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)

Knesset-valget 9. april 2019 er i full gang. Hittil blir det meldt om litt mindre deltakelse enn på samme tid i 2015.

Anshel Pfeffer i Ha’aretz presenterer seks ulike scenarier for hva som vil skje etter valget.

 

1) Meningsmålingene har rett

Likud (ledet av Benjamin Netanyahu) og Kahol Lavan («Blå og Hvite», ledet av Benny Gantz) får noenlunde lik oppslutning, men Likud har komfortabelt flertall sammen med sine naturlige høyreorienterte og religiøse partnere. Koalisjonsbygging med et stort antall småpartier vil bli en tøff oppgave for Netanyahu, men han har tidligere vist at dette er en kunst han behersker.

 

2) Stor framgang for Netanyahu

Likud går klart fram fra de siste meningsmålingene (som kom fredag), slik at ingen av småpartiene kan kaste Netanyahu uten å alliere seg med andre.

 

3) Så stor framgang for Netanyahu at småpartier på høyresiden kommer under sperregrensen

De siste dagene før valget har Netanyahu konsentrert seg om å vinne flest mulig stemmer fra høyresiden. Lykkes han veldig godt med det, kan han risikere å få et stort Likud, men ingen koalisjon, om flere av småpartiene på høyresiden kommer under sperregrensen. Hvis partier på høyresiden får under 3,25 prosent, vil disse stemmene være å regne som tapt i kampen om å få over 60 mandater i Knesset for høyresiden. Her har ikke Netanyahu mye margin å gå på.

 

4) Høyrevelgere går til Gantz

En liten periode i slutten av februar og tidlig i mars var det meningsmålinger som viste at høyresiden kom i mindretall. Dersom Kahol Lavan og Benny Gantz går fram fra de siste meningsmålingene, og Netanyahus koalisjon kommer i mindretall, kan Gantz få oppgaven med å danne en ny regjering. Oppgaven vil likevel bli vanskelig, for han kommer ikke til å danne regjering med de arabiske partiene, og vil derfor måtte få med seg partier som i dag er i koalisjonen til Netanyahu.

 

5) En venstrebølge for Gantz

Kahol Lavan prøver å vinne stemmer fra de mindre partiene på venstresiden, men en venstrebølge for partiet til Gantz vil ikke endre maktbalansen mellom høyre- og venstresiden. Skulle Kahol Lavan bli betydelig større enn Likud vil det likevel være lettere for små høyrepartier å velge Gantz fremfor Netanyahu like etter valget eller etter at Netanyahu på et eller annet tidspunkt i kommende Knesset-periode skulle miste kontroll over sin koalisjon.

 

6) En monsterbølge fra venstresiden til Gantz, og partier på venstresiden under sperregrensen

Kahol Lavan kan muligens vinne så mange stemmer at Meretz kommer under sperregrensen. Lav deltakelse i den arabiske sektoren kan også føre til null representasjon for Balad-United Arab List. Hvis noen av disse partiene faller ut, vil det ikke ha noe å si hvem som er størst av Likud eller Kahol Lavan, en sentrum-venstre blokk vil ganske enkelt ikke ha sjanse til å blokkere Netanyahus neste koalisjon. Det er game over for Gantz, skriver Pfeffer.

 

Samlingsregjering?

Disse scenariene kan utspille seg i kombinasjon. Netanyahus favoritt vil være to og seks. Gantz håper å se tre, fire og fem.

Etter Knesset-valget i 1984 gjorde valgresultatet det veldig vanskelig å lage en koalisjonsregjering på venstre- eller høyresiden. Den gang gikk Likuds Yitzhak Rabin og Arbeiderpartiets Shimon Peres sammen om å danne en nasjonal samlingsregjering med de to største partiene. «Dette kan være scenariet som Netanyahu og Gantz i hemmelighet planlegger for,» avslutter Pfeffer.

Forrige artikkelMadonna skal opptre under Eurovision i Tel Aviv
Neste artikkelNetanyahu: – Jeg anmodet Trump om å utpeke den iranske Revolusjonsgarden som en terrororganisasjon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.