– Netanyahu har politiske antenner som forteller ham hva det krever å vinne

Benjamin Netanyahu brukte de virkemidler som måtte til for å vinne.

Seierskysset. Benjamin og Sara Netanyahu feirer på valgnatten 10. april 2019. (Foto: Benjamin Netanyahus Twitter-profil)
Benjamin og Sara Netanyahu feiret på valgnatten 10. april 2019, men tok seieren litt på forskudd. (Foto: Twitter)

Alt tyder på at Likud-leder Benjamin Netanyahu får i oppdrag å danne en israelsk regjering for femte gang. Nesten alle høyrepartiene han trenger for en flertallskoalisjon har nå anbefalt ham som ny statsminister.

– Netanyahu har de politiske antenner som forteller ham hva det krever å vinne, hva som er nødvendig for å vekke det politiske grunnfjellet, og så går han etter det, samme hva, uten noe som holder ham tilbake, skriver Herb Keinon i Jerusalem Post. Han mener valgkampen var «stygg», fordi den handlet veldig lite om saker og ideologi og veldig mye om person.

Et av virkemidlene Netanyahu brukte for å vinne, var å forhandle fram et valglistesamarbeid mellom restene av Bayit Yehudi og Otzmat Yehudit.

– Det blir sett på av mange i Israel og i utlandet som at Netanyahu gjorde felles sak med anti-arabiske rasister [i Otzmat Yehudit], noe som er lite bra for Israel og dets omdømme, skriver Keinon.

Valglistesamarbeidet som på engelsk heter Union of Right-Wing Parties (URWP) kom i stand etter at Naftali Bennett og Ayelet Shaked trakk seg ut av Bayit Yehudi og dannet sitt eget parti. Både Bennett og Shaked har tidligere vært medarbeidere av Netanyahu, men røk uklar med ham på det personlige plan, kanskje først og fremst med Netanyahus kone Sarah. Bennett og Shaked har også vært blant Netanyahus fremste politiske motstandere, men nå ser de ut til ikke å få gjenvalg til Knesset. Også det er nok Netanyahu godt fornøyd med. Onsdag morgen står Hayamin Hehadash med 3,14 prosent i oppslutning, for lite til å nå sperregrensen på 3,25 prosent.

Et annet virkemiddel var å legge seg tett opp til USAs president Donald Trump. Nå kommer Trump til å vente hjelp til gjengjeld i presidentvalget i 2020, noe som sannsynligvis vil skape større avstand mellom Israel og halvparten av det amerikanske folk, og flertallet av amerikanske jøder, som stemmer på Demokratene.

Herb Keinon tror Netanyahu, i tråd med israelsk kultur, kommer til å håndtere konsekvensene av sine virkemidler i valgkampen 2019 etter hvert som de dukker opp. Nå var det viktigste for ham å vinne nok en gang, og det klarte han.

Forrige artikkelSlik er mandatfordelingen i Knesset
Neste artikkelDirektesending om valget, UNRWA, AIPAC, Island, Lindmo etc
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.