– Netanyahu ødelegger landet for å redde sitt eget skinn

Den israelske opposisjonen er svært kritisk til Benjamin Netanyahus planer om å innføre en lov som vil gjøre ham immun for straffeforfølgning.

Benjamin Netanyahu er trukket inn i en ny korrupsjonssak, men avviser påstandene. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Sara og Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

Ifølge israelske medier vil statsminister Benjamin Netanyahu støtte en ny lov som vil gi Knesset-medlemmer immunitet for straffeforfølgning. En slik lov kan hindre påtalemyndighetene å gå videre med tre saker hvor Netanyahu er mistenkt for korrupsjon.

– Netanyahu og hans nærmeste støttespillere har begynt å orientere Likuds Knesset-medlemmer «om hvordan de skal selge loven til velgerne», meldte tv-stasjonen Kanal 12 tidligere denne uken. Velgerne kjente påstandene mot Netanyahu før de gikk til valg i april, og likevel ble statsministeren gitt mandat til å fortsette, lyder hovedargumentet.

Opposisjonen reagerer sterkt på at Netanyahu snur i saken. Under valgkampen sa Netanyahu at han ville kjempe for å renvaske seg mot anklagene, ikke trekke et frikort, påpeker Yair Lapid fra Blue and White-partiet.

– Dette er Israel, ikke Tyrkia, sier Itzik Shmuli fra Arbeiderpartiet. Partikollega Shelly Yachimovich ber Netanyahu trekke seg, slik at Israel kan få en leder «som ikke står til hoftene i en kriminell gjørme og som ikke ødelegger landet for å redde sitt eget skinn».

Torsdag 16. mai publiserte Times of Israel for første gang en full oversettelse til engelsk av de tre sakene hvor statsadvokaten varsler at han anbefaler en tiltale. Før en eventuell formell tiltale blir tatt ut skal det være en høring.

Torsdag 28. februar varslet den israelske riksadvokaten Avihai Mandelblit at han planlegger å ta ut tiltale mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Mandelblit mener Netanyahu skal tiltales for økonomisk utroskap, bedrageri og bestikkelse.

Sak 1000 dreier seg om påståtte ulovlige gaver til Netanyahu og familien fra hans støttespillere. Det skal dreie seg om sigarer og champagne for flere hundre tusen kroner. Netanyahu avviser at det er gjort noe ulovlig. Han mener også verdien på gavene er langt lavere enn det de blir framstilt som.

Sak 2000 handler om en angivelig avtale mellom Netanyahu og eieren av en av Israels største aviser. Statsministeren skal ifølge mistanken ha forsøkt å vedta en lov som ville begrense distribusjon av avisens hovedkonkurrent, i bytte mot at Netanyahu fikk mer fordelaktig omtale i deres avis. Også denne anklagen avvises på det sterkeste av den israelske statsministeren.

Sak 4000 har mange likheter. Netanyahu anklages for bestikkelser og økonomisk utroskap. Riksadvokaten mener han har gitt landets største teleselskap Bezeq forretningsmessige fordeler mot løfter om positiv omtale på den Bezeq-eide nettavisen Walla. Også dette avvises av Netanyahu.

– Jeg vil motbevise alle anklagene, sa Netanyahu i februar.

Forrige artikkelPrinsessens kjæreste: – Israel har påvirket meg mer enn noe annet sted på jorden
Neste artikkelNRK snur opp ned på Madonna i Eurovision
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.