Netanyahu klarte ikke å danne regjering

Omstridt vernepliktslov gjør at det blir nyvalg i Israel i september.
Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu klarte ikke å danne en regjering i april. Derfor ble det lyst ut nyvalg i Israel. (Foto: GPO)

Onsdag kveld vedtok Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen, å oppløse seg selv og utskrive nyvalg. Det skjer etter at Benjamin Netanyahu ikke klarte å danne en regjering innen fristen, skriver Times of Israel.

Det er halvannen måneder siden Netanyahu og partiet Likud vant valget i Israel 9. april. Siden har det pågått intense regjeringsforhandlinger, men onsdag ble det klart at Netanyahu ikke klarte å danne en flertallskoalisjon.

Tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman og partiet Yisrael Beitenu har krevd å få vedtatt en lov som gjør at en større andel ultraortodokse må tjenestegjør i det israelske forsvaret. I dag er de ultraortodokse langt på vei fritatt for verneplikten.

Denne saken har vært det største hinderet for å få til en regjeringskoalisjon. Netanyahu var avhengig av støtten både fra Liebermans sekulære parti og de ultraortodokse partiene i Knesset. De ultraortodokse vil på sin side ikke vedta vernepliktsloven, som har vært et stridstema i Israel i mange år.

De ultraortodokse partiene var villige til å gå med på et kompromiss, men Lieberman var vært fast bestemt på at han ikke vil gå med på noen endringer i lovforslaget. Derfor blir det nå nyvalg i Israel 17. september.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman tror de siste ukers uroligheter langs Gazastripen nå er over. (Foto: Flickr)
Avigdor Liberman krevde å få vedtatt en omstridt vernepliktslov for å støtte regjeringskoalisjonen. (Foto: Flickr)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise