Netanyahu klarte ikke å danne regjering

Omstridt vernepliktslov gjør at det blir nyvalg i Israel i september.

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu klarte ikke å danne en regjering i april. Derfor ble det lyst ut nyvalg i Israel. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Onsdag kveld vedtok Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen, å oppløse seg selv og utskrive nyvalg. Det skjer etter at Benjamin Netanyahu ikke klarte å danne en regjering innen fristen, skriver Times of Israel.

Det er halvannen måneder siden Netanyahu og partiet Likud vant valget i Israel 9. april. Siden har det pågått intense regjeringsforhandlinger, men onsdag ble det klart at Netanyahu ikke klarte å danne en flertallskoalisjon.

Tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman og partiet Yisrael Beitenu har krevd å få vedtatt en lov som gjør at en større andel ultraortodokse må tjenestegjør i det israelske forsvaret. I dag er de ultraortodokse langt på vei fritatt for verneplikten.

Denne saken har vært det største hinderet for å få til en regjeringskoalisjon. Netanyahu var avhengig av støtten både fra Liebermans sekulære parti og de ultraortodokse partiene i Knesset. De ultraortodokse vil på sin side ikke vedta vernepliktsloven, som har vært et stridstema i Israel i mange år.

De ultraortodokse partiene var villige til å gå med på et kompromiss, men Lieberman var vært fast bestemt på at han ikke vil gå med på noen endringer i lovforslaget. Derfor blir det nå nyvalg i Israel 17. september.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman tror de siste ukers uroligheter langs Gazastripen nå er over. (Foto: Flickr)
Avigdor Liberman krevde å få vedtatt en omstridt vernepliktslov for å støtte regjeringskoalisjonen. (Foto: Flickr)
Forrige artikkelForfølgelsen av de kristne i de palestinske selvstyreområdene
Neste artikkelUtenriksminister Søreides svar om palestinsk terrorlønn
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.