Se hvem Netanyahu ser for seg som mulige arvtakere

Statsministeren nevner to personer han mener er skikket til å lede staten Israel – ingen av dem er politikere.

Statsminister Benjamin Netanyahu blir intervjuet av en amerikansk tv-kanal søndag 5. april 2015. (Foto via Israel Hayom)
Statsminister Benjamin Netanyahu blir intervjuet av en amerikansk tv-kanal. (Foto via Israel Hayom)

Benjamin Netanyahu har vært statsminister i Israel sammenhengende de siste ti år. Han var også statsminister fra 1996 til 1999. Nå er han i en intens valgkamp for å bli gjenvalgt for en ny periode. Netanyahu sier han ikke kommer til å gå av, selv om han skulle bli tiltalt i korrupsjonssaker.

Det skal være sjelden Netanyahu har snakket om hvem som kan bli hans arvtaker som Israels statsminister, men det gjorde han nylig, ifølge det kilder opplyser til nettsiden Walla. Internt i sitt eget Likud-parti har Netanyahu jobbet aktivt for å hindre at noen andre har kunnet vokse fram for å true hans lederposisjon. Det er heller ikke Likud-politikere Netanyahu nevner.

«Det er to mennesker jeg mener er skikket til å lede staten Israel – Yossi Cohen og Ron Dermer,» skal Netanyahu ha sagt til noen av sine medarbeidere.

Yossi Cohen (57) er Netanyahus tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver (2013-2016), og mannen han utpekte til å være Mossad-sjef i 2016. Cohen vokste opp i en religiøs jødisk familie i Jerusalem. Etter fullført militærtjeneste valgte han Mossad som karrierevei. I 2002 ble han leder for agentavdelingen i Mossad. «Cohen ble ansett som en av de mest brilliante rekrutteringsfolka i Mossads historie,» skriver Ronen Bergman i boken Rise and Kill First. Cohen klarte å skaffe agenter på innsiden av Hizbollah og Den islamske revolusjonsgarden. Fra 2011 til 2013 var Cohen nestleder i Mossad. I mange år har han ledet Israels kamp for å hindre at Iran klarer å utvikle atomvåpen.

Ron Dermer (48) har vært Israels ambassadør i Washington siden 2013. Før den tid var han rådgiver ved Netanyahus kontor i fire år.

Det er ikke ventet at Dermer vil ha noen interesse av en politisk karriere etter at han er ferdig som ambassadør, ifølge Walla. Nettsidens journalister tror det er mer sannsynlig at Cohen velger en politisk toppjobb, selv om han nå benekter at det er aktuelt.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelKom til høyaktuelt MIFF Forum i Oslo
Neste artikkelDramatisk knivangrep i Gamlebyen
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise