Gantz foran «Bibi» på meningsmåling

For første gang ligger Blue and White foran Likud på en meningsmåling.

Tidligere IDF-sjef Benny Gantz og Benjamin Netanyahu kjemper om makten i Israel. (Foto: Wikimedia Commons)
Tidligere IDF-sjef Benny Gantz og Benjamin Netanyahu kjemper om makten i Israel. (Foto: Wikimedia Commons)

Med under tre uker igjen til det israelske nyvalget 17. september er det svært jevnt mellom blokkene, viser en meningsmåling i Israel Hayom.

På den ferske målingen får sentrum-venstre partiet Blue and White, som ledes av tidligere IDF-sjef Benny Gantz, 32 seter. Sittende statsminister Benjamin Netanyahus sentrum-høyre parti Likud får 30 seter. Det er første gang etter at det ble lyst ut nyvalg i april at Blue and White ligger foran Likud på en meningsmåling.

Den arabiske felleslisten ligger an til å få 11 seter i parlamentet. Det samme antallet seter ligger Israel Beiteinu og partileder Avigdor Lieberman også an til å få. De kan dermed havne på vippen og bli en joker etter valget.

På høyresiden ligger Yamina (United Right) an til å få 10 seter, Shas 8 og United Torah Judaism 7 seter ifølge meningsmålingen. I sentrum og på venstresiden ligger tidligere statsminister Ehud Baraks Democratic Union an til å få 6 seter og Labor-Gesher 5 seter.

Det betyr at høyre-blokken ligger an til å få 55 seter i parlamentet etter valget, mens sentrum-venstre-blokken ligger an til 54 seter. Med sine 11 seter i midten kan Avigdor Lieberman og Yisrael Beytenu ende opp med å bestemme hvem som skal regjere i Israel etter valget 17. september.

Men også andre faktorer spiller inn. Flere småpartier på høyresiden kjemper mot sperregrensen. Skulle de komme inn vil de vippe skålen i høyresidens favør. Det samme vil skje hvis velgerne av de små partiene heller gir sin stemme til et av de etablerte høyrepartiene. Moshe Feiglin og høyrepartiet Zehut har allerede annonsert at de trekker seg for å styrke høyresidens sjanser. Til gjengjeld er Feiglin lovet en ministerpost hvis høyresiden vinner.

På spørsmål om hvem velgerne mener er mest kvalifisert til å være Israels statsminister er det en overlegen seier til «Bibi». 40 prosent peker på Benjamin Netanyahu som den mest kvalifiserte kandidaten, mens 24 prosent peker på Benny Gantz. Bare 6 prosent mener Yamina-leder og tidligere justisminister Ayelet Shaked er den beste statsministerkandidaten.

Forrige artikkelTok imot to babyer på under 30 minutt
Neste artikkelFagforbundet demoniserer Israel i uttalelse til statsministeren
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.