Dødt løp mellom Netanyahu og Gantz

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)
Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Ifølge uoffisielle resultater fra Israels sentrale valgkomité er mandatfordelingen i Knesset slik når 91 prosent av stemmene er talt opp:

Likud 32

Blue and White 32

Arab Joint List 12

Shas 9

Israel Beiteinu 9

United Torah Judaism 8

Yamina 7

Labor-Gesher 6

Democratic Camp 5

Totalt har høyresiden 56 mandater, venstresiden, sentrum og arabiske partier har 55 mandater, og Israel Beiteinu og partileder Avigdor Lieberman sitter på vippen med 9 mandater.

På Blue and Whites valgvake natt til onsdag. Fra venstre: Gabi Ashkenazi, Yair Lapid, Benny Gantz og Moshe Yaalon. (Skjermdump fra direktesending på tv-kanalen Kan)

Gantz: Vil danne samlingsregjering

Sent på valgnatten sa Benny Gantz, leder for Blue and White, at han vil forsøke å danne en nasjonal samlingsregjering.

Også Netanyahu lovet sine velgere å danne en regjering.

– Det vil ikke bli og kan ikke bli en regjering som bygger på arabisk, antisionistiske partier, sa Netanyahu.

Partileder og statsminister Benjamin Netanyahu talte på Likuds valgvake natt til onsdag. (Skjermdump fra direktesending på tv-kanalen Kan)

Avigdor Lieberman sa før valget at han bare vil støtte en nasjonal samlingsregjering mellom Blue and White og Likud. Uten ham kan ingen av de to politiske sidene i Knesset stable på bena et flertall, med mindre Gantz eller Netanyahu klarer å lokke over på sin side tilstrekkelig mange enkeltrepresentanter eller partier som ikke er naturlige koalisjonspartnere.

Det høyreekstreme partiet Otzma Yehudit passerte ikke sperregrensen på 3,25 prosent.

– Det mest sannsynlige utfallet er at Israel vil bli ledet, før eller siden, av en stor koalisjon av Likud og Blue and White, med eller uten Netanyahu, skriver Chemi Shalev i Ha’aretz.

Haviv Rettig Gur i Times of Israel gjør samme vurdering.

– Gantz eneste mulighet er koalisjonen han har lovet de siste to ukene av valgkampen, og som Lieberman har kjempet for siden juni: Han må prøve å danne en samlingsregjering med Likud, skriver Rettig Gur.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag