Netanyahu bedt om å danne regjering

Men hvis han ikke klarer å samle et styringsdyktig flertall kan det bli et tredje valg.

Onsdag 25. september møttes Benny Gantz (t.v.) og Benjamin Netanyahu (t.h.) til samtaler hos president Reuven Rivlin. Samtalene førte ikke til en samlingsregjering mellom Gantz parti Blue and White og Netanyahus Likud-parti. (Foto: GPO)

Onsdag kveld besluttet den israelske presidenten Reuven Rivlin å gi sittende statsminister Benjamin Netanyahu i oppgave å danne regjering. Netanyahu får oppgaven etter at hans Likud-parti og sentrum-venstre partiet Blue and White ikke klarte å bli enige om en samlingsregjering. De to partiene, som sammen ville hatt flertall, har forhandlet om et samarbeid uten resultat.

Omvalget 16. september ga verken Likud eller Blue and white flertall i nasjonalforsamlingen. Dermed er situasjonen tilnærmet lik hvordan den var etter det første valget 9. april i år. Også den gang fikk Netanyahu i oppgave å danne regjering. Det lykkes han ikke med og det måtte lyses ut nyvalg.

Nå er spørsmålet om Netanyahu vil klare å samle et styringsdyktig flertall bak seg. Hvis ikke kan det ende med en tredje runde med valg. Det trengs 61 mandater for å ha flertall. I dag har Netanyahu støtte av 55. Avigdor Lieberman og partiet Israel Beiteinu sitter på vippen med sine 9 mandater.

Men han har sagt at han bare vil støtte en samlingsregjering mellom sentrum-venstre partiet Blue and White og sentrum-høyre partiet Likud.

Et nyvalg er ikke bare svært dyrt for det israelske samfunnet, men skaper også politisk usikkerhet i en tid hvor landet er truet på mange kanter.

Forrige artikkelFacebook-side har blitt stengt ned etter protestkampanje mot Fatahs hyllest av terrorister
Neste artikkelNytt lokallag: MIFF Bjørnafjorden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.