Likud-velgere vil ha samlingsregjering

De fleste velgerne ønsker et samarbeid med sentrum-venstre-alliansen Blue and white.

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)
Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)

Flertallet av velgerne til Likud, partiet til Benjamin Netanyahu, støtter en samlingsregjering med sentrum-venstre-alliansen Blue and white, ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av aktivistgruppen New Likudniks. Det er en gruppe partimedlemmer som ønsker å utfordre samarbeidet partiet har med de religiøse og andre partier på høyresiden, skriver Jerusalem Post.

Ifølge undersøkelsen svarer 57 prosent av Likud-velgerne at de støtter en samlingsregjering med Blue and white. 30 prosent av velgerne er imot en slik løsning. Et overveldende flertall av velgerne til Blue and white – 89 prosent – støtter en samlingsregjering med Likud. Bare 4,8 prosent er motstandere av et samarbeid med Likud.

Netanyahu og Likud har signert en avtale med alle partiene på høyresiden om at de bare vil gå inn i en regjering samlet. En slik avtale er derimot ikke velgerne enige i. 35,2 prosent av velgerne sier at Netanyahu bør gi opp den 55-seter store blokken på høyresiden. 22,2 prosent sier det motsatte. Hele 42,7 prosent er usikre på hva de mener om den inngåtte avtalen.

New Likudniks, som består av flere tusen Likud-medlemmer, ønsker å gjøre partiet mer moderat. De har også kjøpt store annonseplakater som har slagordet «Vi stemte på Likud, ikke blokken! Samlingsregjering nå!».

Verken etter valget i april eller nyvalget i september klarte Netanyahu og høyresiden å danne regjering. Blokken har bare 55 seter, men det trengs 60 seter å få det nødvendige flertallet. Nå har Benny Gantz og Blue and white fått i oppdrag å danne regjering. Hvis ikke han heller lykkes går Israel mot et tredje valg til nasjonalforsamling. Det vil koste milliarder av kroner.

– Vi, Likud-velgere og medlemmer, oppfordrer politikere og sentralkomité til å gjøre alt de kan for å få etablert en samlingsregjering med Blue and white, basert på felles retningslinjer mellom partiene, basert på nasjonens vilje og stemmene til over to millioner velgere, sier New Likudniks i en uttalelse.

En samlingsregjering mellom Likud og Blue and white vil ha det nødvendige flertallet som trengs for å få en regjering på beina. Et samlingsregjering vil også få støtte fra Avigdor Lieberman og partiet Yisrael Beiteinu.

Forrige artikkel19 palestinere pågrepet av IDF
Neste artikkelOslo prøver seg på Israel-boikott, men bommer på målet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.