Dette har aldri hendt i Israel før

En valglov som aldri før er brukt gir nye muligheter til å danne regjering.

Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Det ble skapt historie i israelsk politikk torsdag, da en valglov ble tatt i bruk for aller første gang. Loven gjør at i løpet av en 21-dagers periode kan hvilket som helst medlem av nasjonalforsamlingen bli statsminister – gitt at man klarer å samle det nødvendige flertallet bak seg, skriver Times of Israel.

Det skjer etter at Blue and White-leder Benny Gantz onsdag kveld ga opp å danne regjering. Fra før har også Likud-leder Benjamin Netanyahu gitt opp å danne regjering. Ingen har klart å få støtte fra minst 61 representanter i Knesset, som er det nødvendige flertallet for å etablere en regjering.

– Dette er et bunnpunkt i staten Israels historie, sier president Reuven Rivlin om den helt fastlåste politiske situasjonen i landet.

I løpet av denne ekstrarunden, som altså varer i 21 dager, kan også dem som tidligere har forsøkt å bli statsminister bli valgt. Dermed er fortsatt Benny Gantz og Benjamin Netanyahu med i kampen om å bli regjeringssjef.

Hvis en av representantene i nasjonalforsamlingen klarer å få støtte av minst 61 representanter vil denne personen bli utnevnt til statsminister av president Reuven Rivlin. Så sier loven at den valgte statsministeren vil få 14 dager på seg til å forme en regjering, som igjen må bli godkjent av Knesset.

Hvis denne regjeringen ikke blir godkjent blir den 22. nasjonalforsamlingen oppløst og Israel vil måtte gjennomføre et tredje valg i løpet av et år. Det samme vil skje hvis ingen blir utpekt til statsminister innen 21. desember.

Nok et nyvalg vil koste det israelske samfunnet dyrt. Regningen for tre valg på rad kan bli så høy som over 30 milliarder kroner. Samtidig påvirker den fastlåste politiske situasjonen den økonomiske utviklingen i landet.

Siden parlamentet ble oppløst og nyvalg lyst ut i desember 2018 har Israel bare hatt en overgangsregjering. Det har ført til at den økonomiske politikken har stått på stedet hvil, mens landets gjeld og utgifter har økt. Fram til en ny regjering er på plass må en overgangsregjering jobbe innenfor rammene til statsbudsjettet for 2019, skriver Yedioth Ahronot.

Hvem blir statsminister etter valget i april 2019 - Benjamin Netanyahu eller Benny Gantz? (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)
Verken Netanyahu eller Gantz har klart å danne regjering. (Foto: Alan Santos/Flickr, montasje MIFF)
Forrige artikkelNorske utenriksministere må slutte å fortelle palestinske skrøner til Stortinget
Neste artikkelNederland avviser Norges unnskyldning og kutter all direkte bistand til palestinske myndigheter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.