Israel går til sitt tredje valg på under ett år

Ved midnatt ble det endelig klart at israelerne går til nytt Knesset-valg 2. mars, det tredje valget på under ett år.

Det 22. Knesset som ble valgt 17. september 2019 ble det mest kortvarige i Israels historie. (Foto: Kobi Gideon /CC)
Det 22. Knesset som ble valgt 17. september 2019 ble det mest kortvarige i Israels historie. (Foto: Kobi Gideon /CC)

Det har vist seg umulig å etablere et flertall for en regjeringskoalisjon etter Knesset-valget i september. Både Benjamin Netanyahu (Likud) og Benny Gantz (Blue and White) mislyktes i jobben med å samle støtte fra minst 61 representanter, og de klarte heller ikke å bli enige seg i mellom om en samlingsregjering.

Ved midnatt natt til 12. desember ble Knesset-forsamlingen som ble valgt 17. september automatisk oppløst, men representantene fortsatte ut i de små timer for å fastsette en dato for et nytt valg. Etter den automatiske lovreguleringen ville neste valg kommet 10. mars, men fordi det kolliderte med den jødiske høytiden Purim ble valgdatoen framskjøvet til 2. mars, skriver Times of Israel. Statsminister Benjamin Netanyahu møtte fram til den siste voteringen om dette som ble avholdt omkring klokken 03.30 torsdag morgen.

Ikke uventet anklager alle sider i israelsk politikk sine ulike politiske motstandere for at det ikke ble etablert noen regjering. Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman, som har vært i en sterk vippeposisjon og krevd samlingsregjering mellom Likud og Blue and White (blant annet for å holde religiøse partier utenfor regjeringen), sier han har «null prosent» ansvar for situasjonen. Gantz hevder Netanyahus krav om immunitet var det største hinderet. Netanyahu legger ansvaret på Gantz, som han hevder gjorde alt for å etablere en mindretallsregjering støttet av den arabiske felleslisten.

Forrige artikkelKFUK-KFUM feiler om Israel. Igjen
Neste artikkel– Våre penger kan ikke gå til et undervisningssystem som oppfordrer til vold og fremmer antisemittisme
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.