Israel går til sitt tredje valg på under ett år

Ved midnatt ble det endelig klart at israelerne går til nytt Knesset-valg 2. mars, det tredje valget på under ett år.
Det 22. Knesset som ble valgt 17. september 2019 ble det mest kortvarige i Israels historie. (Foto: Kobi Gideon /CC)
Det 22. Knesset som ble valgt 17. september 2019 ble det mest kortvarige i Israels historie. (Foto: Kobi Gideon /CC)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Det har vist seg umulig å etablere et flertall for en regjeringskoalisjon etter Knesset-valget i september. Både Benjamin Netanyahu (Likud) og Benny Gantz (Blue and White) mislyktes i jobben med å samle støtte fra minst 61 representanter, og de klarte heller ikke å bli enige seg i mellom om en samlingsregjering.

Ved midnatt natt til 12. desember ble Knesset-forsamlingen som ble valgt 17. september automatisk oppløst, men representantene fortsatte ut i de små timer for å fastsette en dato for et nytt valg. Etter den automatiske lovreguleringen ville neste valg kommet 10. mars, men fordi det kolliderte med den jødiske høytiden Purim ble valgdatoen framskjøvet til 2. mars, skriver Times of Israel. Statsminister Benjamin Netanyahu møtte fram til den siste voteringen om dette som ble avholdt omkring klokken 03.30 torsdag morgen.

Ikke uventet anklager alle sider i israelsk politikk sine ulike politiske motstandere for at det ikke ble etablert noen regjering. Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman, som har vært i en sterk vippeposisjon og krevd samlingsregjering mellom Likud og Blue and White (blant annet for å holde religiøse partier utenfor regjeringen), sier han har «null prosent» ansvar for situasjonen. Gantz hevder Netanyahus krav om immunitet var det største hinderet. Netanyahu legger ansvaret på Gantz, som han hevder gjorde alt for å etablere en mindretallsregjering støttet av den arabiske felleslisten.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise