Venstresiden i Israel forener seg

Partiene Labor-Gesher og Meretz stiller felles liste ved valget 2. mars.

Labour-leder Amir Peretz og Meretz-sjef Nitzan Horowitz i samtaler 13. januar 2020. Nå stiller de felles liste. (Foto: Privat)

Partiene Labor-Gesher og Meretz vil stille med felles liste ved valget til ny nasjonalforsamling 2. mars. Det melder de to partiene i en pressemelding. Begge partiene tilhører den politiske venstresiden, skriver Times of Israel.

Beslutningen om å stille med en felles liste kommer etter maratonsamtaler mellom Labour-leder Amir Peretz og Meretz-sjef Nitzan Horowitz. Det er frykten for at partiene ikke vil kommer over sperregrensen som gjør at de velger å stille med felles liste. Sperregrensen i Israel er på 3,25 prosent.

– Dette er et viktig grep før 2020-valget, som vil sikre muligheten til å danne en regjering for endring og håp, sier lederne i en pressemelding.

Meretz og Labour, det israelske arbeiderpartiet, har også tidligere hatt samtaler om å stille med en felles listen – uten at det har materialisert seg. Før valget i september slo Labour seg sammen med det nystartede partiet Gesher, mens Meretz var med i en allianse kjent som Demokratisk union.

– Sionisme, sosialisme og brorskap er virkelig tilbake på kartet, skriver Meretz-politiker Ilan Gilon på Twitter. Han får støtte av en Labour-politiker:

– En felles liste av den sionistiske venstresiden, som vil redde landet og bevare det sionistisk og demokratisk, sier Labour-politiker Merav Michaeli.

Men ikke alle er fornøyde med den nye politiske alliansen. Flere i Labour er skeptisk til å samarbeide med Meretz, som er langt på venstresiden i israelsk politikk. Samtidig er andre i Meretz motstandere av samarbeid med Labour.

På grunn av den politiske uenigheten mellom partiene spekuleres det allerede nå i om den nye alliansen vil bryte opp igjen etter valget 2. mars.

Forrige artikkelHistorisk besøk: Kronprins Haakon besøker Jerusalem
Neste artikkelHer står jagerflyet delvis under vann
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.