Venstresiden i Israel forener seg

Partiene Labor-Gesher og Meretz stiller felles liste ved valget 2. mars.
Labour-leder Amir Peretz og Meretz-sjef Nitzan Horowitz i samtaler 13. januar 2020. Nå stiller de felles liste. (Foto: Privat)

Partiene Labor-Gesher og Meretz vil stille med felles liste ved valget til ny nasjonalforsamling 2. mars. Det melder de to partiene i en pressemelding. Begge partiene tilhører den politiske venstresiden, skriver Times of Israel.

Beslutningen om å stille med en felles liste kommer etter maratonsamtaler mellom Labour-leder Amir Peretz og Meretz-sjef Nitzan Horowitz. Det er frykten for at partiene ikke vil kommer over sperregrensen som gjør at de velger å stille med felles liste. Sperregrensen i Israel er på 3,25 prosent.

– Dette er et viktig grep før 2020-valget, som vil sikre muligheten til å danne en regjering for endring og håp, sier lederne i en pressemelding.

Meretz og Labour, det israelske arbeiderpartiet, har også tidligere hatt samtaler om å stille med en felles listen – uten at det har materialisert seg. Før valget i september slo Labour seg sammen med det nystartede partiet Gesher, mens Meretz var med i en allianse kjent som Demokratisk union.

– Sionisme, sosialisme og brorskap er virkelig tilbake på kartet, skriver Meretz-politiker Ilan Gilon på Twitter. Han får støtte av en Labour-politiker:

– En felles liste av den sionistiske venstresiden, som vil redde landet og bevare det sionistisk og demokratisk, sier Labour-politiker Merav Michaeli.

Men ikke alle er fornøyde med den nye politiske alliansen. Flere i Labour er skeptisk til å samarbeide med Meretz, som er langt på venstresiden i israelsk politikk. Samtidig er andre i Meretz motstandere av samarbeid med Labour.

På grunn av den politiske uenigheten mellom partiene spekuleres det allerede nå i om den nye alliansen vil bryte opp igjen etter valget 2. mars.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise