Israelsk høyesterett lar kvinne som lovpriste terrorist være kandidat til Knesset

Godkjent med knapt flertall.

Heba Yazbak. (Foto: Offisiell Facebook-side)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Heba Yazbak er kandidat for Den arabiske felleslisten til Knesset-valget i Israel 2. mars. I januar ble hun nektet å stille til valg av den sentrale valgkomiteen, men søndag 9. februar ble denne avgjørelsen omgjort i israelsk høyesterett. Med 5 mot 4 stemmer vedtok høyesterett at Yazbak kan være kandidat, melder Ynetnews.com.

I 2015 publiserte Yazbak et bilde på Facebook av terroristen Samir Kuntar, som ledet et terrorangrep i Nahariya i 1979. Kuntar knuste blant annet skallen til en fire år gammel jente i angrepet. Yazbak kalte ham «martyr».

I 2013 publiserte Yazbak et bilde av Dalal Muhgrabi, som ledet det mest dødelige terrorangrepet mot staten Israel i 1978. 38 sivile israelere ble drept, inkludert 13 barn. «Velsignet være motstandens kvinne,» skrev Yazbak, ifølge Ynetnews.com.

Yazbak er også blitt kritisert for uttalelser hun har kommet med som kan tolkes som en støtte til voldsbruk mot israelske soldater, skriver Times of Israel.

Flertallet i høyesterett fant uttalelser som Yazbak har kommet med upassende, men mener at det ikke var mange nok uttalelser til at det var diskvalifiserende til å være kandidat til Knesset. De påpekte også at det har gått en viss tid siden Yazbaks mest kontroversielle uttalelser.

Yazbak har hevdet til sitt forsvar at hennes deling av bildene og tekstene «ikke var ment å uttrykke støtte for deres handlinger». «I dag ville jeg  uttrykt meg annerledes,» skrev Yazbak i en artikkel i januar.

Israels valglover forbyr politikere som støtter væpnet kamp mot Israel eller som oppvigler til rasisme å stille som kandidater til Knesset.

Politikere på Israels høyreside er svært kritisk til avgjørelsen i høyesterett. Også Benny Gantz, leder for sentrumspartiet Blue and White, mener Yazbak burde være diskvalifisert, men legger til at de vil «respektere rettens avgjørelse».

Forrige artikkelFatah-leder signaliserte at terrorister skal bli gitt fritt spillerom
Neste artikkelAl Jazeera-programleder skryter av Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.