Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelsk høyesterett lar kvinne som lovpriste terrorist være kandidat til Knesset

Heba Yazbak. (Foto: Offisiell Facebook-side)
Godkjent med knapt flertall.

Heba Yazbak er kandidat for Den arabiske felleslisten til Knesset-valget i Israel 2. mars. I januar ble hun nektet å stille til valg av den sentrale valgkomiteen, men søndag 9. februar ble denne avgjørelsen omgjort i israelsk høyesterett. Med 5 mot 4 stemmer vedtok høyesterett at Yazbak kan være kandidat, melder Ynetnews.com.

I 2015 publiserte Yazbak et bilde på Facebook av terroristen Samir Kuntar, som ledet et terrorangrep i Nahariya i 1979. Kuntar knuste blant annet skallen til en fire år gammel jente i angrepet. Yazbak kalte ham «martyr».

I 2013 publiserte Yazbak et bilde av Dalal Muhgrabi, som ledet det mest dødelige terrorangrepet mot staten Israel i 1978. 38 sivile israelere ble drept, inkludert 13 barn. «Velsignet være motstandens kvinne,» skrev Yazbak, ifølge Ynetnews.com.

Yazbak er også blitt kritisert for uttalelser hun har kommet med som kan tolkes som en støtte til voldsbruk mot israelske soldater, skriver Times of Israel.

Flertallet i høyesterett fant uttalelser som Yazbak har kommet med upassende, men mener at det ikke var mange nok uttalelser til at det var diskvalifiserende til å være kandidat til Knesset. De påpekte også at det har gått en viss tid siden Yazbaks mest kontroversielle uttalelser.

Yazbak har hevdet til sitt forsvar at hennes deling av bildene og tekstene «ikke var ment å uttrykke støtte for deres handlinger». «I dag ville jeg  uttrykt meg annerledes,» skrev Yazbak i en artikkel i januar.

Israels valglover forbyr politikere som støtter væpnet kamp mot Israel eller som oppvigler til rasisme å stille som kandidater til Knesset.

Politikere på Israels høyreside er svært kritisk til avgjørelsen i høyesterett. Også Benny Gantz, leder for sentrumspartiet Blue and White, mener Yazbak burde være diskvalifisert, men legger til at de vil «respektere rettens avgjørelse».


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart