Netanyahu foran Gantz for første gang

En uke før valget har Benjamin Netanyahu og høyresiden vind i seilene.

Seierskysset. Benjamin og Sara Netanyahu feirer på valgnatten 10. april 2019. (Foto: Benjamin Netanyahus Twitter-profil)
Benjamin og Sara Netanyahu feiret på valgnatten 10. april 2019, men tok seieren litt på forskudd. (Foto: Twitter)

For første gang siden det ble lyst ut nok et nyvalg i september er Benjamin Netanyahu og sentrum-høyre partiet Likud foran Benny Gantz og sentrum-venstre partiet Blue and White på meningsmålingene. Dermed har Netanyahu og høyresiden vind i seilene inn mot valget 2. mars.

En meningsmåling på Channel 12 viser at Likud ligger an til å få 34 seter i nasjonalforsamlingen. Det er ett sete mer enn ved forrige måling. Samtidig ligger Blue and White an til 33 seter, som er to færre enn forrige måling.

I en meningsmåling hos Kan ligger Likud an til 35 seter og Blue and White 34. Dermed er det lite som tyder på at Netanyahu er blitt skadelidende av nyheten om at rettssaken mot han starter bare to uker etter valget.

Til tross for at høyresiden opplever vind i seilene bare dager før valget, er de fortsatt langt unna det nødvendige flertallet som kreves for å kunne danne regjering. Koalisjonen til høyresiden ligger i meningsmålingen an til å få 57 seter i Knesset, som er fire seter mindre enn det nødvendige flertallet på 61.

Heller ikke koalisjonen til Benny Gantz er i nærheten av å vinne 61 seter.

Dermed er det mye som tyder på at den helt fastlåste situasjonen i israelsk politikk vil fortsette også etter valget, som er det tredje valget på under ett år. Verken valget i april eller nyvalget i september ga en valgvinner.

Men det er flere ting som kan påvirke velgerne inn mot valget 2. mars. Fra søndag til natt til tirsdag avfyrte terrorister på Gazastripen over 90 raketter mot Sør-Israel. Dette er noe som kan påvirke velgerne i innspurten.

Et annet moment som kan påvirke valget er frykten for coronaviruset. Flere personer er lagt i isolat i Israel, etter at en gruppe på ni sørkoreanske turister fikk påvist viruset etter at de kom hjem fra en reise i Israel.

I meningsmålingen til Kan svarer 14% at de er bekymret for å gå til valglokalet på grunn av virusutbruddet. Samtidig svarer 80% at de ikke er bekymret. Denne situasjonen er noe som kan utvikle seg inn mot valget.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise