Klarer Netanyahu å danne regjering denne gang?

Blir det samlingsregjering eller rett til å vende tilbake for Lieberman?

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)
Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

De endelige resultatene av Knesset-valget er ikke klare, men mye tyder på at Netanyahu og høyresiden har styrket seg, men uten å få flertall.

Dersom høyresiden ikke når 61 av 120 mandater – slik opptellingen står tirsdag morgen ligger det an til 59 – er det flere mulig utfall:

Samlingsregjering: Likud og Blue and White, de to største partiene, danner en samlingsregjering. Forhandlinger for å få til en slik løsning førte ikke fram etter valgene i april og september i 2019.

Lieberman vender tilbake: Avigdor Lieberman og hans parti Israel Beiteinu trakk seg fra Netanyahus regjering i desember 2018. Dersom Lieberman går med på å komme tilbake i regjering med de ultraortodokse partiene, vil det sikre flertall for Netanyahus koalisjon. Heller ikke dette har vært en aktuell løsning etter de to valgene i fjor.

Noen melder overgang: Netanyahu kan forsøke å få to, tre representanter fra sentrum- og venstrepartiene til å melde seg ut av sine partier for å støtte hans regjering. Netanyahu kan for eksempel lokke dem med løfter om å få sitte i regjering.

Raoul Wootliff, journalist i Times of Israel, nevner Orly Levy-Abekasis som en mulig kandidat til overgang. Levy-Abekasis var tidligere representant for Israel Beiteinu, men ved dette siste valget stilte hennes Gesher-parti liste sammen med Arbeiderpartiet og Meretz. Andre potensielle kandidater til overgang er Zvi Hauser og Yoaz Hendel i Blue and White. Begge har tidligere vært rådgivere for Netanyahu. Alle avviser foreløpig spekulasjoner om en mulig overgang.

Herb Keinon, journalist i Jerusalem Post, tror Netanyahu vil lykkes i å skaffe de ekstra mandatene han trenger for å danne en regjering (om ikke det endelige valgresultatet gir ham det automatisk). Keinon mener Netanyahus lederevner i en valgkamp sikret ham seieren denne gang. «Han har også oppnådd resultater det siste tiåret – innenfor sikkerhet, diplomati og økonomi – som han kan lene seg på. De fleste, om de klarer å overse sine personlige meninger om statsministeren, er enige i at landet virkelig er i en mye bedre stilling på en rekke felter enn det var før Netanyahu kom til makten i 2009,» skriver Keinon.

Anshel Pfeffer, journalist i Ha’aretz, tror det vil være liten mulighet for Netanyahu å få noen til å gjøre overgang. Pfeffer tror Netanyahus førstevalg vil være å danne en samlingsregjering med Benny Gantz, leder av Blue and White. «Netanyahu vil i hvert fall aldri igjen ha Avigdor Lieberman i sin regjering,» skriver Pfeffer.

Forrige artikkelNetanyahu: – Mitt livs største seier
Neste artikkelStort misbruk av dine skattepenger: Pumper 125 millioner kroner inn i systemet for å forlenge konflikten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.