Gantz og Lieberman nærmer seg en koalisjonsavtale

Betyr dette slutten på Netanyahus tid som statsminister?
Benny Gantz (t.h.) og partiet hans har fått med seg tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon på laget. (Foto: Facebook)
Benny Gantz (t.h.) og tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon i partiet Blue and White. (Foto: Facebook)

Avigdor Lieberman, leder av det politiske partiet Yisrael Beytenu, publiserte søndag en liste over krav for å bli med i en regjering. Listen inkluderte blant annet at flere ultraortodokse må tjenestegjøre i hæren og at sivile ekteskap blir tillatt i Israel. Partiet fikk sju seter ved valget og er i en vippeposisjon.

Lieberman nevnte ikke hvilken statsministerkandidat han vil støtte, men skal ifølge avisen Israel Hayom ha sagt at han «ikke under noen omstendigheter» blir med i en regjering ledet av Benjamin Netanyahu. Lieberman var tidligere forsvarsminister i Netanyahus regjering, men de to skal ha røket uklar.

Blue and White-leder Benny Gantz skal ha vært raskt ute med å svare Lieberman: «Enig. Vi må bevege oss framover», svarte han Lieberman.

Det har vært flere rapporter i israelske medier om at sentrum-venstre partiet Blue and White og Yisrael Beytenu nærmer seg enighet om en mindretallskoalisjon. En slik koalisjon vil være avhengig av støtte fra Den arabiske felleslisten. Det er kontroversielt innad i Blue and White.

Blue and White-politikerne Yoaz Hendel og Zvi Hauser har signalisert at de ikke vil akseptere en regjering som er avhengig av støtten fra Den arabiske felleslisten. De vil ha en samlingsregjering med Netanyahus parti Likud.

Forsøk på å få til en samlingsregjering mellom Israels desidert to største partier ble forsøkt etter nyvalget i september i fjor, uten at det lykkes.

Det er også krefter i Den arabiske felleslisten som ikke ønsker å støtte Benny Gantz som statsminister. Derfor er det fortsatt et stykke til en eventuell avklaring i israelsk politikk. Forhandlingene vil fortsette i tiden framover. Uten en løsning vil det gå mot et fjerde valg på litt over ett år.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman tror de siste ukers uroligheter langs Gazastripen nå er over. (Foto: Flickr)
Avigdor Liberman skal ha uttalt at det er helt uaktuelt å være med i en regjering med Netanyahu. (Foto: Flickr)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise