Gantz og Lieberman nærmer seg en koalisjonsavtale

Betyr dette slutten på Netanyahus tid som statsminister?

Benny Gantz (t.h.) og partiet hans har fått med seg tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon på laget. (Foto: Facebook)
Benny Gantz (t.h.) og tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon i partiet Blue and White. (Foto: Facebook)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Avigdor Lieberman, leder av det politiske partiet Yisrael Beytenu, publiserte søndag en liste over krav for å bli med i en regjering. Listen inkluderte blant annet at flere ultraortodokse må tjenestegjøre i hæren og at sivile ekteskap blir tillatt i Israel. Partiet fikk sju seter ved valget og er i en vippeposisjon.

Lieberman nevnte ikke hvilken statsministerkandidat han vil støtte, men skal ifølge avisen Israel Hayom ha sagt at han «ikke under noen omstendigheter» blir med i en regjering ledet av Benjamin Netanyahu. Lieberman var tidligere forsvarsminister i Netanyahus regjering, men de to skal ha røket uklar.

Blue and White-leder Benny Gantz skal ha vært raskt ute med å svare Lieberman: «Enig. Vi må bevege oss framover», svarte han Lieberman.

Det har vært flere rapporter i israelske medier om at sentrum-venstre partiet Blue and White og Yisrael Beytenu nærmer seg enighet om en mindretallskoalisjon. En slik koalisjon vil være avhengig av støtte fra Den arabiske felleslisten. Det er kontroversielt innad i Blue and White.

Blue and White-politikerne Yoaz Hendel og Zvi Hauser har signalisert at de ikke vil akseptere en regjering som er avhengig av støtten fra Den arabiske felleslisten. De vil ha en samlingsregjering med Netanyahus parti Likud.

Forsøk på å få til en samlingsregjering mellom Israels desidert to største partier ble forsøkt etter nyvalget i september i fjor, uten at det lykkes.

Det er også krefter i Den arabiske felleslisten som ikke ønsker å støtte Benny Gantz som statsminister. Derfor er det fortsatt et stykke til en eventuell avklaring i israelsk politikk. Forhandlingene vil fortsette i tiden framover. Uten en løsning vil det gå mot et fjerde valg på litt over ett år.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman tror de siste ukers uroligheter langs Gazastripen nå er over. (Foto: Flickr)
Avigdor Liberman skal ha uttalt at det er helt uaktuelt å være med i en regjering med Netanyahu. (Foto: Flickr)
Forrige artikkelPalestinsk leder: – Vi følger kvinnekonvensjonen når den ikke bryter med islamsk lov
Neste artikkel– Landets historie er jødisk, ikke palestinsk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.