Netanyahu fortsetter som statsminister

Etter 16 måneder med politisk usikkerhet går det mot samlingsregjering i Israel.

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz i samtaler hos president Reuven Rivlin i september 2019. (Foto: Haim Zach/GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Nesten halvannet år med politisk kaos og usikkerhet i Israel ser ut til å være over. Leder av Blue and White, Benny Gantz, skal angivelig ha inngått avtale med Benjamin Netanyahu om en samlingsregjering. Ifølge israelsk media innebærer avtalen at Benjamin Netanyahu fortsetter som statsminister fram til september 2021. Etter det vil Benny Gantz overta som landets leder.

Fram til han overtar som statsminister vil Gantz være utenriksminister i den nye regjeringen, skriver Times of Israel. Gantz er også valgt som president i nasjonalforsamlingen Knesset fram til den nye regjeringen er på plass. Det er ikke kjent hva slags rolle Netanyahu vil ha i regjeringen etter at Gantz overtar som statsminister om 18 måneder.

Gantz har tidligere sagt at det har vært uaktuelt å sitte i en regjering med Netanyahu og gikk til valg på å erstatte ham. Men etter tre valg på ett år og en koronakrise som truer landet har Gantz valgt å inngå et kompromiss. Det har ikke falt i god jord hos alle i Blue and White. Partiets nummer to, Yair Laid, nekter å samarbeide med Netanyahu og sier han vil bryte ut av partiet og gå i opposisjon. Han tar dermed med seg deler av partiet.

Også tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon og hans fraksjon bryter ifølge rapportene ut av Blue and White som følge av denne avtalen. Dermed er det bare Gantz fraksjon av Blue and White som blir med i samlingsregjeringen. Lapid skal angivelig ha sagt til Gantz at han heller foretrekker et fjerde valg enn å se at Blue and White gjør at Netanyahu blir sittende med makten.

Samlingsregjeringen vil trolig bestå av mellom 78 og 79 representanter fra Likud, Gantzs Israel Resilience, Labor, Yamina, Shas og United Torah Judaism (men det er usikkert om Labour og Yamina blir en del av koalisjonen). Det vil bety at Lapids parti Yesh Atid, Ya’alons Telem, Avigdor Liebermans Yisrael Beytenu, Meretz og Den arabiske felleslisten blir opposisjonen. Men foreløpig er ingen detaljer offentliggjort. Også enkelte politikere fra noen av opposisjonspartiene vurderer angivelig å bli med i regjeringskoalisjonen.

Sentrum-venstre partiet Blue and White brytes opp som følge av samlingsregjeringen. Yair Lapid (t.v.) og Moshe Ya’alan går i opposisjon, mens Benny Gantz og Gabi Ashkenazi blir en del av regjeringen. Sistnevnte blir angivelig forsvarsminister.
Forrige artikkelMannen bak massakren er belønnet med 2,5 millioner kroner, finansiert av dine skattepenger
Neste artikkel«Gantz ofrer sin politiske karriere for stabilitet»
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.