Han endrer det politiske landskapet

Gideon Sa'ars nye parti er dårlig nytt for Benjamin Netanyahu.
Gideon Sa’ar kunngjorde 8. desember at han forlater Likud for å starte sitt eget politiske parti. (Foto: Skjermdump)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Tirsdag 8. desember ble det kjent at Gideon Sa’ar, en av Likuds fremste politikere, trekker seg fra partiet for å starte eget parti. Sa’ar har tidligere prøvd å utfordre Benjamin Netanyahu om lederplassen i Likud uten å lykkes.

Nå viser tre ferske meningsmålinger at Sa’ar og hans parti «Nytt håp» kan få mellom 15 og 18 av de totalt 120 setene i parlamentet ved et eventuelt valg. Det vil i så fall bety en ekstraordinær god start for det nye partiet som vil endre det politiske landskapet i Israel. Det blir nå langt flere muligheter til å etablere en fungerende koalisjon – også uten Likud og Netanyahu.

For Netanyahu, Israels lengstsittende statsminister, betyr det at sjansene for å kunne fortsette som statsminister ved neste valg er kraftig redusert. Sa’ar, som står mer til høyre enn Netanyahu i spørsmål knyttet til bosetninger og palestinerne, sier det nye partiet skal være et bredt og pluralistisk parti.

Sa’ar har aldri lagt skjul på at han har ambisjoner om å bli statsminister i Israel og nå håper han bli det i forbindelse med sitt nye politiske parti.

Mye tyder på at Israel går til nyvalg i mars, det fjerde valget i løpet av to år. Innen den tid vil det trolig bli nye splittelser og nye partier vil dukke opp i det politiske landskapet. Og meningsmålingene vil svinge deretter.

Likud får 25 seter på meningsmålingen, ned fra 36 seter ved valget i mars.

Veien til å beholde statsministerjobben blir stadig tøffere for Benjamin Netanyahu. Nå trues han av utbrytere fra eget parti. (Foto: GPO)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise