Israel utlyser sitt fjerde valg på to år

Koalisjonen mellom Benny Gantz og Benjamin Netanyahu har raknet.
Benny Gantz og Benjamin Netanyahu ble enige om å legge sine uenigheter til side for å sikre Israel en styrende regjering som kunne håndtere koronapandamien. Men etter bare sju måneder er koalisjonen oppløst. (Foto: Knesset)

Den israelske samlingsregjeringen mellom Blue and White, Likud og andre partier har raknet etter bare sju måneder. Det 23. Knesset ble oppløst natt til onsdag, da tidsfristen for å få på plass et budsjett for 2020 gikk ut.

Dermed blir det et fjerde valg i Israel på under to år. Valget blir automatisk satt til 90 dager fra parlamentet blir oppløst, som er 23. mars 2021, men denne datoen kan bli endret senere ved en avstemming i parlamentet.

Til tross for at Blue and White, som ledes av Benny Gantz, og Likud, som ledes av Benjamin Netanyahu, var rivaler i forrige valgkamp, så besluttet de to partiene å legge forskjellene til side for å etablere en samlingsregjering som kunne håndtere koroapandemien. Da hadde Israel vært gjennom tre valg uten å få på plass en styringsdyktig regjering.

Begge parter har beskyldt den andre for å bryte sine forpliktelser i henhold til koalisjonsavtalen som ble inngått for rundt sju måneder siden.

I motsetning til i de tre foregående valgene, hvor Netanyahus hovedrival var Gantz og hans sentrumsallianse Blue and White, vil statsministeren denne gangen få sine største utfordrere fra politikere og partier til høyre for ham.

Den tidligere Likud-ministeren Gideon Sa’ar, som nylig brøt ut av Likud og opprettet partiet Nytt Håp, har som mål å avsette Netanyahu. Også Naftali Bennett fra høyre/ortodokse-partiet Yamina har som mål å overta makten. Både Sa’ar og Bennett står til høyre for Netanyahu på spørsmål knyttet til palestinerne og bosetninger.

Begge gjør det bra på meningsmålinger. Det blir derfor ingen enkel oppgave for Israels lengstsittende statsminister å forbli ved makten etter nyvalget.

Naftali Bennett og flere andre på høyresiden i israelsk politikk er fornøyd med uttalelsene til Trump. (Foto: Ralph Alswang/Flickr)
Naftali Bennett blir en av Netanyahus største utfordrere ved valget. Han står til høyre for Netanyahu. (Foto: Ralph Alswang/Flickr)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise