Lav valgdeltakelse i Israel, men langt fra så lav som Kveldsnytt vil ha det til

NRK bommet ganske grovt på valgdeltakelsen i Israel.
Her telles stemmene opp etter valget i Israel 23. mars. Valgdeltakelsen var den laveste siden 2009. (Foto: Valgkomiteen)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Tirsdag 23. mars gikk Israel til valgurnene for å velge nasjonalforsamling for fjerde gang på bare to år. Mye tyder på at mange israelere nå lei av av de hyppige valgene. Valgdeltakelsen var den laveste siden 2009.

Det ble avgitt 4.420.677 stemmer ved årets valg, som gir en valgdeltakelse på 67,2%. Det er en nedgang på 4,3 prosentpoeng i forhold til valget i april i fjor. Det er likevel en langt høyere valgdeltakelse enn hva NRK vil ha det til.

I en reportasje på Kveldsnytt valgdagen sa NRKs reporter at velgerne «har ikke akkurat strømmet til valglokalene. Kun litt over 51 prosent av de stemmeberettigede i Israel valgte å stemme denne fjerde gangen på to år».

Selv om valgdeltakelsen var lav, var den altså betydelig høyere enn det.

Det er også verdt å merke seg at selv om valgdeltakelsen var lav, så var den høyere i Israel enn i de 70 andre landene som har avholdt valg siden starten på koronapandemien. Andre land har opplevd en langt kraftigere nedgang.

Blant israelske soldater var det faktisk en økning i valgdeltakelsen på 7 prosentpoeng. 77% av IDF-soldatene avga sin stemme ved årets valg. Det er den høyeste valgdeltakelsen på 20 år blant israelske soldater, ifølge IDF.

Når det gjelder resultatet etter tirsdagens valg er alt fortsatt uavklart. Ingen av blokkene har det nødvendige flertallet når 91% av stemmene er talt opp. Slik situasjonen er nå er det et muslimsk parti som ligger på vippen i Israel.

Den 4. april vil den nye nasjonalforsamlingen bli tatt i ed og dagen etter vil presidenten Reuven Rivlin gi en kandidat mandat til å danne regjering. Slik situasjonen er nå ligger det an til svært tøffe regjeringsforhandlinger.

Mens valgdeltakelsen generelt var lav, var den høy blant IDF-soldater. Her avgir en soldat sin stemme ved en militærbase.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise