Blir han Israels neste statsminister?

Naftali Bennett ligger an til å overta etter Benjamin Netanyahu.
Naftali Bennett ligger an til å bli Israels neste statsminister. Her sammen med kona Gilat. (Foto: Facebook)

Høyrepartiet Yamina med partileder Naftali Bennett i spissen går inn for et samarbeid med venstre- og sentrumssiden i israelsk politikk. Dermed kan Benjamin Netanyahu være ferdig som statsminister etter tolv år i strekk.

Sentrumspartiet Yesh Atid, som ble nest størst ved valget, har vært villige til å la Bennett bli statsminister i første periode i en ny samlingsregjeringen. Partiet til Bennett fikk bare 7 av de 120 mandatene i Knesset ved valget.

Yair Lapid, som leder Yesh Atid, skal være statsminister i andre periode. Han vil være Israels utenriksminister de to første årene, skriver Times of Israel.

Foreløpig er ikke det nødvendige flertallet på 61 mandater på plass, men mye tyder på at de vil lykkes med det. Fristen med å få stablet på beina en regjering som har støtte av minst 61 mandater i Knesset går ut på onsdag.

Om de skulle lykkes å danne regjering vil den likevel bli meget skjør. Ikke bare vil den bestå av flere partier med sterke politiske motsetninger, men den vil bare ha et flertall på ett mandat. Bennett mener det likevel er den eneste måten å løse den politiske floken på, etter fire valg på to år.

– Valget har vist at det ikke blir noen høyreregjering under Netanyahu. Da er valget en samlingsregjering eller et femte valg, sa Bennett i en tale søndag.

Han sa videre at venstresiden har gjort store kompromisser som gjør at han er villig til å samarbeide med dem. Bennetts parti Yamina står til høyre for Netanyahus parti Likud i de fleste spørsmål, men én sak har klart å forene dem tross ulikhetene: Alle mener det er på tide at Netanyahu byttes ut.

Men det ønsker ikke Israels lengstsittende statsminister i historien. Etter at det ble kjent at Bennett er villig til å samarbeide med venstresiden er han blitt beskyldt av Netanyahu for å være «århundrets svindel».

Netanyahu mener han fortsatt kan klare å stable på beina en fungerende koalisjon av partiene på høyresiden og håper på flere avhoppere fra andre partier på høyresiden, for å unngå en regjering mellom Lapid og Bennett.

En politiker i Bennetts eget parti nekter å være med og felle Netanyahu.

Bennett har tidligere vært både forsvarsminister, finansminister og utdanningsminister. Onsdag får vi vite om han også blir statsminister.

49 år gamle Bennett er en tidligere israelsk spesialsoldat og gikk inn i politikken etter å ha tjent en formue på et IT-firma han bygget opp.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise